dinsdag 29 november 2011

Vintagewinkel Episode verlaat Antwerpen


De populaire Nederlandse vintageketen Episode in de Steenhouwersvest houdt het na 10 jaar voor bekeken in Antwerpen.

Episode verkocht niet enkel een ruim aanbod aan gerecycleerde kleding, schoenen, hoeden en andere accessoires maar beschikte ook over een atelier waar bepaalde kledingstukken herwerkt werden tot een ander. Na Amsterdam en Rotterdam was de winkel in Antwerpen de eerste die de initiatiefnemers openden over de grens, vlakbij het MoMu, en nog wel in het modejaar 2001.
Het zou de laatste niet zijn. Andere winkels volgden in Londen, Brussel, ja zelfs Parijs.

De sluiting van Antwerpen is een alleenstaand geval en over de precieze reden blijven de meningen vaag. Een medewerker die anoniem wenst te blijven mompelde iets van belastingfraude.

Het volledige aanbod van de Antwerpse winkel werd de afgelopen dagen verkocht aan de helft van de prijs. De laatste zakken kleding van de jaren 70, 80 en 90 staan nu klaar om verdeeld te worden over de andere filialen.

Antwerpse fashionista’s met een voorliefde voor customizing moeten vanaf morgen helaas hun inspiratie elders gaan zoeken.

Het einde van Episode. Het einde van een tijdperk.

Van uw wijkcorrespondent Carolien Krijnen voor Gva.be

zondag 27 november 2011

Kerst in de MASshop, vier vier feestelijke weekends


Gedurende vier weekends in november en december wordt de MASshop voor even een X-MASshop met sfeervolle aankleding, aangepaste omkadering en leuke attenties voor alle bezoekers. De winkel wordt ondergedompeld in een bijzondere kerstsfeer met etnische toetsen en decoraties uit de vier windstreken.

De MAS shop staat ondertussen bekend om zijn geweldig aanbod kunst- en reisboeken en tentoonstellingscatalogi. De originele MAS-merchandising is er voor elke beurs en smaak en brengt een paar ludieke nieuwkomers zoals de MAS-babybody voor het kleine "MASke" en de nieuwgeboren "MASter". Maar met de maritieme spirit van de haven in het achterhoofd, vindt u in de MASshop ook een ruim etnografisch gamma decoratieve objecten, gebruiksvoorwerpen en sieraden.

In de kelder wordt u verwelkomd met enkele smakelijke Antwerpse streekproducten zoals een kopje Verheyen koffie uit Deurne, of een borreltje advocaat van F.X. De Beuckelaer, bekend van zijn Elixir d’Anvers met natuurlijk een Antwerps Handje erbij of een stukje MAS chocolade. De verschillende artisanale geschenkartikelen zijn sfeervol uitgestald rond een prachtige kerstboom.
U vindt er kunst uit Mexico, tempelbelletjes uit India, kerststalletjes uit Afrika en handgeschilderde kerstballen uit Rusland. Juwelen en sleutelhangers gemaakt van echte gedroogde bloemen en theelichthouders ingelegd met gekleurd spiegelglas. Tabaksdozen en fotolijstjes uit verre oorden, waarbij het aankoopproces zich zo dicht mogelijk bij de producent voltrekt en de centen dus goed terecht komen.


In het kader van Europalia Brazil kan u in de MASshop ook terecht voor kleurrijke terracotta en houten figuurtjes en onweerstaanbare sieraden geregen uit boomzaden van het Braziliaanse regenwoud.

X-MASshop: speciale openingsweekends op :
26 en 27 november
3 en 4 december
10 en 11 december
17 en 18 december
Telkens van 9u30 tot 17h30

Met doorlopende degustatie van Antwerpse streekproducten en een extra inpakservice met aangepaste geschenkverpakkingen.
(11 en 18 december is het tevens koopzondag in Antwerpen)

Tel +32 3 337 59 48
Info@masshop.be
e-shop via www.MASshop.be


Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be

maandag 21 november 2011

Terug van (Wok A) Way geweest


Na een tijdelijke sluiting heropende het Aziatische Fast Food restaurant Wok A Way in de Wilde Zee haar deuren. Zaakvoerder Kasper Stuart vond het na negen jaar hoog tijd voor een opknapbeurt. En die was grondig.

Vaste klanten zullen in eerste instantie vooral de frisse kleuren opmerken met geel in de hoofdrol (vergeet zeker niet even naar de WC te gaan en kijk omhoog als je daar binnenstapt!) want de belangrijkste renovaties zijn niet zichtbaar voor het oog. Leidingen, installaties, apparatuur, … alles werd flink onder handen genomen. Het trademark van Wok A Way, de lopende band waarop de heerlijke wok-, dim sum- en sushischotels de revue passeren, is gebleven en blijft de aandachtstrekker van de zaak.

Grootste vernieuwing op vlak van de kaart is het bio aanbod met zowel Bio woks als Healthy drinks for (in)sane people. Aan het concept was geen gesleutel nodig. Wok A Way, met zijn hoofdzakelijk Aziatisch personeel is een vaste waarde en hun assortiment dim sums, speciaal voor hen op maat gemaakt door een gespecialiseerd locaal bedrijfje, kent in Antwerpen amper zijn gelijke.

De Aziatische keten (want een tweede zaak in Gent) trekt duidelijk de gezonde en milieubewuste kaart, want naast het Bio assortiment werkt Wok A Way met recycleerbare materialen, LED of spaarlampen en groene energie. In Gent composteert Wok A Way op hun dakterras en geeft klanten regelmatig een voorraad compost mee (max. 2 kg per persoon), ludiek aan de man gebracht door de nationale orde van de kruidtuinkabouters.

Voor de inrichting is zoveel mogelijk gekozen voor tweedehands meubilair om productiekosten – en dus CO2 uitstoot – te beperken. Er wordt waar het kan gebruik gemaakt van producten van dichtbij huis om energieverspilling door zo al veel transport te vermijden. De keten stelde ook een charter voor duurzaam ondernemen op met als doelstelling hun ecologische footprint jaarlijks te verkleinen.

Zoals de naam al aangeeft kan je bij Wok A Way ook terecht voor meeneemgerechten. Je maaltijd wordt verpakt in een kartonnen bakje en je krijgt er uiteraard (houten) chopsticks bij. Wok A Way in Antwerpen is open van 11.30 uur tot 20 uur en gesloten op zon- en feestdagen.

Wok A Way
Groendalstraat 14
2000 Antwerpen


Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be

donderdag 10 november 2011

Aperos Vintage de Bordeaux, een afterwork borrel met karakter


Elke woensdag in november organiseert Bordeaux een afterwork-borrel. Maar niet zomaar één. Onder het genot van goede livemuziek ontdek je elke week in een ander trendy café in Antwerpen een nieuwe selectie Bordeaux wijnen, in alle kleuren, aan een zacht prijsje (3 tot 5 euro per glas). Al deze wijnen maken deel uit van de selectie Bordeaux Coups de Cœur 2011. En deze rode, witte en rosé Bordeaux wijnen hebben iets onderscheidends: karakter.

Na Parijs, Montreal en Amsterdam waaide de “Apéros Vintage de Bordeaux” over naar België waar in de maanden september en oktober de aftrap werd gegeven in Brussel onder groot succes. Nu is het de beurt aan Antwerpen waar wijnliefhebbers 3 woensdagen in november terecht kunnen, telkens op een andere locatie. Deze originele afterwork borrels zijn de ideale gelegenheid om Bordeauxwijnen op een nieuwe manier te ontdekken, telkens in een vintage sfeertje met live muziek. De wijnen worden geserveerd in een origineel souvenir glas dat je mee naar huis mag nemen.

De eerste editie vond 9 november plaats in Cafe Vertigo op de Draakplaats en de muziek was van het Dago Sondervan Quintet.

De combinatie van die muziek, de aparte locaties en de lekkere, bijzonder diverse Bordeaux-wijnen maken de Apéros Vintage een perfecte gelegenheid om na de werkuren gezellig bij te babbelen. Bovendien krijg je een handig boekje mee met alle wijnen per prijscategorie. In het compacte boekje worden serveertips meegegeven door een deskundige jury en wordt aangegeven waar de wijnen in België te koop zijn. Om thuis nog na te genieten van je ontdekkingen tijdens de Apéros Vintage.

En als je niet weet welke wijn kiezen, vraag dan advies aan één van de wijnbouwers die speciaal voor de “Aperos” zijn afgezakt uit Bordeaux om in een ontspannen sfeer hun passie voor wijn met je te delen.


Of sla een praatje met één van de professionele bloggers zoals Miss Vicky Wine. Een toffe madam wiens knalroze T-shirt met opschrift "I'm cool I drink wine" meteen mn aandacht trok en Knal, we waren vertrokken in een geanimeerd gesprek. De T-shirts verkoopt ze enkel in het wit via haar site, dus ik houd het bij de button met hetzelfde opschrift die vanaf nu mijn revers siert.

De opkomst tijdens deze eerste editie was een beetje mager, en dat was jammer, en onterecht. Want de moeite, tijd en centen die in de “Aperos Vintage de Bordeaux” zijn gestoken, verdienen beter.
Er volgen nog 2 edities, op woensdag 16 en 23 november, en hopelijk stappen de Antwerpenaren eens een keer op woensdagavond uit hun luie zetel.

Ontdek en proef met je vrienden alle kleuren van de Bordeauxwijnen
Woensdag 16/11 - Vitrin Cafe met DJ set van Bent Van Looy
Marnixplaats 14, 2000 Antwerpen

Woensdag 23/11 - Cafe Mombasa met Jazz, Blues en wereldmuziek van “South of the Border”
Moorkensplein 37, 2140 Antwerpen

Meer info via Facebook

Happy hour(s) van 18h tot 21h met Bordeaux wijnen per glas aan democratische prijzen.
Het is niet voor niets dat Bordeaux rijmt op Apéro!!!



Van uw wijkreporte Carolien Krijnen voor GVA.be

donderdag 3 november 2011

Laat ons het redden

Anne De Baetzelier werd er eerder deze week nog op afgerekend in Expeditie Robinson, de verengelsing van onze taal.
Tja, ik maak me er ook vaak schuldig aan hoor en gebruik woorden als timing, deadline, OK, meeting, target, ... en vergeet wel eens hoe schoon onze eigen taal kan zijn, schoon ja, of mooi voor de Nederlanders, en heerlijk complex.

Het Nederlands is een Germaanse taal, net zoals het Duits en het Engels, met grotere overeenkomsten dan we vaak denken. Zo wordt vaak verweten dat er (te)veel Engelse woorden in onze Nederlandse (of Vlaamse) taal zijn geslopen terwijl het voor een groot deel woorden precies andersom is gegaan.

Wat dacht je van deze: (en er zijn er veeeeel meer)
Aardvark: Aardvarken
Bluff: Bluffen
Boss: Baas
Coleslaw: Koolsla
Cookie (biscuit): Koekje
Easel (schildersezel) Ezel
Etch: Etsen
Halibut: Heilbot
Iceberg: IJsberg
Keelhaul: Kielhalen
Knapsack: Knapzak
Landscape: Landschap
Skipper: Schipper
Spook: Spook
Stove: Stoof
Trigger: Trekker
Waffle: Wafel
Yacht: Jacht
Yankee: Jan-Kees

Okay, euh sorry, oei het spijt me, ja maar, hoor ik je denken, dat zijn allemaal redelijk oude woorden, alle nieuwe die er tegenwoordig bijkomen, zijn veelal wel afgeleid uit het Engels, of sterker nog, een exacte kopie. Computer, camera, beamer, laptop, smartphone, talkshow, ...

Dat maakt dat één van de bijzonderste verschillen tussen het Nederlands en het Engels, iets dat we wel gemeen hebben met het Duits, onder druk staat.
Ons lidwoord 'het'. Het is de grootste struikelblok voor anderstaligen die onze taal aan willen leren, net omdat we één van de weinige talen zijn, die dit extra lidwoord gebruiken. En dat een juist gebruik niet eenvoudig is, bewijzen onderstaande regels.

Wanneer gebruiken we 'het': (met natuurlijk een reeks uitzonderingen)
Woorden met 2 lettergrepen die beginnen met be-, ge-, ver-, ont- :het begin, het gesprek, het verhaal, het ontbijt
Woorden die eindigen op –isme, -ment, -um: het Boeddhisme, het monument, het maximum
Verzamelnamen met ge...te: het gebergte, het gevogelte, het gevaarte
Talen, metalen, windrichtingen, sporten: het Nederlands, het goud, het Oosten, het voetbal
Substantieven die van een verbum zijn afgeleid : het leven, het praten
Diminutieven -> altijd "HET" : het stoeltje, het verhaaltje

Binnenkort zouden we er misschien van verlost zijn.
Verschillende bronnen brachten het eerder deze week onder onze aandacht, kranten, websites, TV-zenders, ...
'Het' is in gevaar. 'Het' is met uitsterven bedreigd. 'Is dit het einde voor 'Het'?

Je kunt je natuurlijk afvragen waar dat banale woordje voor nodig is.
Het Engels heeft dat onbestemde, noch vis noch vlees, onzijdige, ja, zeg het maar, geslachtsloze lidwoordje helemaal niet. Zij gebruiken er maar één; 'the boy' en 'the girl'. En ze betekenen precies hetzelfde. Waarom dan nog een lidwoord?

Ook qua betekenis of belang scoort het woord niet als zijnde erg waardevol, of om het met een Engels begrip uit de drukken, als 'Top of mind'.
Als je 'het' googlet, krijg je achtereenvolgens Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, en het weerbericht.
Veel woorden worden aan 'het' niet besteed. En waarom zijn er steeds minder 'het' woorden?
Bijna alle nieuwe woorden die aan onze woordenschat worden toegevoegd, komen uit het Engels dat maar 1 lidwoord kent, en krijgen hier automatisch 'de' als lidwoord. En misschien verklaart dat wel het einde van 'het'?

Maar toch lijkt het me vreemd om het woord 'het' zomaar af te schrijven en te bannen uit ons taalgebruik.
Zou ik nog wel uitkijken naar de einde van de boek? Meezingen met de liedje op de café? Genieten van een heerlijke Latte Macchiato, de lekkere gebakje erbij?
Zou ik nog met evenveel plezier naar de circus van ZVA gaan? Geboeid luisteren naar de volgende concert van Toots? Vol enthousiasme aan de winkelen slaan tijdens de solden? Even graag de laatste woord hebben?

Ik denk de niet.