donderdag 19 januari 2012

Mode uit vervlogen tijden



Alle vrouwen hebben een mening over mode. Sommigen zijn er gek op, anderen vinden het verschrikkelijk. Mode is vandaag niet meer weg te denken uit ons leven. Of het nu over vakantiebestemmingen gaat, hoofdgerechten, eetkamers of auto's, ... allemaal worden ze beïnvloed door mode.

Waar is de tijd dat mode enkel maar sloeg op kleding. Ik heb er mijn handen vol mee, met al die verhalen over de invloed van mode op het straatbeeld, of vice versa, zoals ik heb mogen duidelijk maken in mijn eindwerk geschreven ter afsluiting van mijn opleiding als Antwerps stadsgids. Ondertussen neem ik regelmatig groepen mee op modewandeling door Antwerpen, en de interesse in mode is steeds erg groot. Ook mij blijft het boeien.
Een paar jaar geleden was ik erg actief in de VPMA, Vrienden van de Provinciale Musea Anwerpen, met name in het Modemuseum dan (MoMu) en vond het erg jammer toen de VPMA werd opgeheven.

Gelukkig heeft het Antwerpse MoMu het concept MoMu+Friends gelanceerd. MoMu+Friends is de vriendenwerking van het MoMu, en is voor mensen met een hart voor mode, erfgoed, innovatie en creativiteit. De steun van de Momu+Friends en de verworven fondsen zullen oa. aangewend worden voor de uitbouw van de historische en hedendaagse collectie van het ModeMuseum. In ruil krijgen MoMu+Friends (gratis of korting op) lezingen, voordrachten, rondleidingen voor of achter de schermen, previews, …

Voor de eerste bijeenkomst van de MoMu+Friends maandagavond kregen de vrienden een rondleiding door Wim Mertens, hoofd Collectie in de WhiteBox van het MoMu. Daar worden momenteel stukken voor de volgende MoMu tentoonstelling geprepareerd. We konden met ons select gezelschap (7!) een eerste blik werpen op de Collectie Jacoba de Jonghe, een opmerkelijke collectie dagelijkse dameskleding van vrouwen uit de middenklasse in West Europa tussen 1750 en 1950. De collectie bevat huisjaponnen, feestjaponnen, sportkleding en accessoires en vormt het centerpiece van de volgende MoMu tentoonstelling. Helemaal bijzonder is dat mevrouw Jacoba De Jonghe na lang beraad besloten heeft 2500 stuks van haar collectie over te dragen aan het MoMu (gedeeltelijk via schenking, gedeeltelijk mits een mooie som). Het feit dat het MoMu verzekerde dat de collectie bij elkaar zou blijven, en ter beschikking zou zijn voor de studenten mode tijdens hun opleiding waren twee doorslaggevende argumenten voor mevrouw De Jonghe om voor het Antwerpse museum te kiezen, boven andere gegadigden uit eigen land (Nederland).

Op de 2e verdieping sprong één jurk er echt uit. Een prachtige, hooggesloten donkerblauwe lange jurk met een ongelooflijk ingesnoerde taille. Ik dacht meteen aan Scarlet O'Hara.

Wim vertelde ons dat het een rijkostuum was, voor amazonezit zelfs en inderdaad, na nauwkeurige inspectie zagen we een vreemde bult ter hoogte van de knieën, opzij dan, de jurk leek daar een beetje op een stoelenhoes. Eens de amazone van haar ros was afgestegen, kon zij de vreemde bult in haar jurk verbergen door die met een lusje achteraan haar derrière vast te maken.
Hoogtijdagen voor kontenmannen, die 19e eeuw!

De collectie was immens. Sjaals, jassen, doopkleedjes, zelfs lingerie. Wat dacht u van dit prachtige zijden corset:

Wim vertelde ons nog dat deze collectie zeer waardevol was, niet omwille van de stukken zelf, vaak uit eenvoudige materialen, en met een simpele snit maar net omdat ze vooral licht schijnt op de middenklasse in plaats van op de luxe, hogere klasse waar we tot nu toe veel meer over weten. De meeste stukken waren vervaardigd uit wol of katoen, slechts een enkel stuk uit zijde (het korset bijvoorbeeld). Begrijpelijk als je weet dat men zijden kledingstukken niet kon wassen. Onder het korset werd vaak een heel ruim katoenen hemd gedragen waar vooral veel stof onder de oksels werd gepropt, om het zweet te absorberen ja.

Op de 5e verdieping werd ik tot over mijn oren verliefd op een fantastische avondjurk. Het bleek één van de duurste jurken van de collectie te zijn, waarom was ik niet verbaasd. Een haute couture Christian Dior uit 1956. Ik zag me er zo een balzaal mee binnentreden. Zeg nu zelf.


De preview werd afgerond met een kleine receptie in aanwezigheid van minister Annemie Turtelboom, voorzitter van de MoMu+Friends en grote fan van Antwerpse mode.
Voor meer informatie over de MoMu+Friends, bezoek de website.

De volgende tentoonstelling in het MoMu ‘EEN LEVEN IN MODE.’ Vrouwenkleding van 1750-1950 uit de collectie Jacoba de Jonghe kunt u gaan bezoeken vanaf woensdag 21 maart tot en met 12 augustus 2012.
Tot en met 19 februari kunt u in het MoMu nog terecht voor de overzichtstentoonstelling van Walter Van Beirendonck

MoMu
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen
Open van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00

Van uw wijkcorrespondent Carolien Krijnen voor GVA.be


Geen opmerkingen: