zaterdag 14 mei 2016

MAS is MORE

Het lijkt wel alsof het er altijd al heeft gestaan.
En dat is toch niet het geval.

Vanaf vandaag (14 mei), tot en met maandag vieren we VIJF JAAR MAS oftewel, Museum Aan de Stroom.

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren, de opening van het MAS, in 2011.

Een groot feest, alle zalen toegankelijk, een schitterend vuurwerk, ... Machtig.

En ook nu, voor de 5e verjaardag van het MAS, wordt er flink gefeest.
Voor de gelegenheid openen er maar liefst 2 nieuwe tentoonstellingen; Antwerpen à la carte, een tentoonstelling over eten in de stad, van 1500 tot in de toekomst, en de tentoonstelling Glasses van Luc Tuymans, portretten van bekende en onbekende personen met één overeenkomst, een bril.

De eerste tentoonstelling is voor een groot deel gebaseerd op een zeer interessant boek van Carolyn Steele, Hungry City, een boek dat ik ongeveer een jaar geleden las. Het doet je nadenken. Grote steden beslaan ongeveer 2% van de aardbol, maar consumeren ongeveer 75% van alle beschikbare voeding.
Hoe komt al dat voedsel naar de stad, hoe wordt het verwerkt, geleverd, bereid, geserveerd en weer weggewerkt, en vooral, ... hoelang houdt de wereld dat nog vol.

De tentoonstelling in het MAS staat niet alleen stil bij het doembeeld, maar geeft een visueel mooi overzicht van gebruiksvoorwerpen, oude producten die nog tot onze dagelijkse behoefte behoren, prachtige oude schilderijen van bekende plekken in onze mooie stad, en een hilarisch overzicht van 'het kleinste kamertje', oftwel voorbeelden van 'sjietkisten', het leukste woord dat ik deze week geleerd heb.



De tentoonstelling Glasses werd afgelopen woendag ingeleid, en begeleid door de master himself, en daar was ik blij om. De insteek is geweldig.
"Vroeger had je twee soorten mensen" zei hij. "'Mensen die alles goed zagen, en mensen die alles niet goed zagen. Toen is de bril uitgevonden, en ineens kon iedereen alles op dezelfde manier zien."
Kijk, zo had ik het nog nooit bekeken.

De tentoonstelling toont een aantal portretten, en op meesterlijke en tegelijk chaotische wijze laveerde Tuymans van portret naar portret, en gaf telkens zijn interpretatie. Het was top!



En op de 8e verdieping in het MAS is het helemaal feest, voor groot en klein.

Kunstenaar Song Dong bouwt er de stad na, met maar liefst 125.000 koekjes. Een aantal vrijwilligers, en studenten van de kunstacademie steken een tandje bij, of liever gezegd een koekje. Toen wij er waren, woensdag, waren ze druk aan het voorbereiden, Song Dong was er nog niet, maar ston ons even te woord via een video conferentie.
Het bouwen duurt 5 à 6 dagen, en op maandag 16 mei, vanaf 15h, is iedereen uitgenodigd om de koekstad op te komen eten.



Het hele programma vind je hier .

Geen opmerkingen: