zaterdag 8 juni 2013

Selectief gehoor

In de Touristram, rijdend van de Suikerrui naar de Grote Markt vertel ik de legende van reus Antigoon en de Romeinse soldaat Silvius Brabo.

Druoon Antigoon terroriseerde de stad. Aan elke schipper die voorbij kwam varen, vroeg hij een hoge tol. Als de schipper de tol niet betaalde, hakte de reus één van de schippers handen af, en gooide die in de Schelde.

Tot Silvius Brabo daar een eind aan maakte. Hij daagde de reus uit tot een gevecht, doodde de reus, hakte diens hand af, en gooide de reuzenhand in de Schelde.
Zo kreeg onze stad haar naam, Handwerpen.


Dat hand is een belangrijk symbool voor Antwerpen, en we hebben er zelfs een streekproduct aan te danken. Antwerpse Handjes, heerlijke boterkoekjes, in de vorm van een hand.

Op de Grote Markt stappen we even uit de tram en deel ik Antwerpse Handjes uit aan het gezelschap. Eén van de dames pakt een koekje uit het doosje, bekijkt het nauwkeurig, en zegt dan:
"Oh wat een schattig koekje. Maar waarom heeft het de vorm van een handje?"
En ik begin opnieuw te vertellen ...
"Er leefde eens een reus op een burcht langs de Schelde die tol eiste van alle schippers die voorbij kwamen varen ..."

2 opmerkingen:

Daan zei

Hi Carolien,

Zou je de Touristram aanraden? Ben namelijk ook aan het kijken voor nieuwe leuke items voor op een blog: http://www.iloveantwerpen.nl.

Hoor het graag van je! :)

Carolien zei

Zeker, een leuke manier om wat meer van de stad te zien zonder je moe te maken 😊
Succes met je site,
Groet,
Carolien