vrijdag 16 mei 2014

De miraculeuze heropstanding van de Citrusboom

Een jaar of 4 geleden stonden er in de Aldi citrusbomen in de aanbieding en ik nam er een mee naar huis om vanachter op ons klein terrasje te zetten. Er hingen ongeveer 5 citroenen aan.
Om de 2 weken plukte ik een citroen voor in de thee, een karaf water, een Martini, bij een stukje vis, ...
Eén citroen heb ik er altijd aan laten hangen, omdat ik het wel een mooi zicht vond.

In latere jaren is er nooit meer een knop, bloem, laat staan citroen, aan de takken meer verschenen. Was het daarom dat ik hem een beetje verwaarloosde, tot ik hem zelfs bijna vergat?

In november vorig jaar zijn we verhuisd. Ik schrok toen ik mijn citroenboompje eens goed bekeek. Bijna helemaal kaal, op die lange tak met die ene citroen na, en de grond in de pot was droog, en bijna zo hard als cement.
Toch nam ik hem mee, en gaf hem een nieuwe plaats, op ons terras achteraan, in de zon, naast mijn buro, waar ik hem heel de dag in de gaten kon houden.
Ik begon er in het voorjaar wat meer aandacht aan te besteden. Nieuwe grond, een badje van tijd tot tijd, maar hij gaf geen krimp. Geen scheuten, geen nieuwe blaadjes, was het te laat?

Hardnekkig bleef die ene citroen, ondertussen zo hard als een baksteen, zich vastklampen aan die ene te lange tak waar nog een zestal gele verdroogde bladeren aan hingen. Maar zolang de citroen bleef hangen, had ik hoop.

Toen, een tijdje terug, zag ik opnieuw prachtige, volle, met veel bladeren en bengelende citroenen boompjes staan, bij de Aldi,in de promo.
Ik kwam serieus in de verleiding. Zou ik mijn kale armzalige oude lege boomstammetje weggooien en vervangen door dit aantrekkelijke, jonge, levendige exemplaar? Maar toen ik door het raam de eeuwig volhardende citroen zag hangen, besloot ik niet te bezwijken voor de charmes van de jeugd.

En langzaamaan begon er zich hier en daar een fris blaadje te vertonen, en gek uitziende paarse bolletjes. Zat er dan toch nog leven in?

Gisteren zag ik het dan, zo één paars bolletje was opengeknapt en er was een prachtig wit bloemetje uit gekomen. Schitterend!!

Die oude knol gaat mij misschien toch nog citroenen opleveren. De bloemetjes zijn er al, komaan bijtjes, do your thing!!

2 opmerkingen:

Diddy zei

Ik heb er ooit eentje gehad met kumquats helaas was hij te broos en heeft het niet gehaald (nu heb ik een stuk of 4 eigen opgekweekte citroenboompjes (vorig najaar zijn ze beginnen groeien (ja van een gewone winkel-citroen))
Maar wat ik je wou meegeven in tuincentra verkopen ze van een bepaald meststoffen-merk vloeibare mest (die je uiteraard moet verdunnen (ik maak het altijd in een pet-fles en om de maand ofzo geef ik ze een geutje)) voor citrusbomen, misschien maakt hij daar wel weer wat meer blaadjes van aan?

Carolien zei

Bedankt voor de tip!! Ik ga erachteraan :)