vrijdag 3 april 2015

Goede Vrijdag in de Zoo, een heel goede vrijdag

Al enkele maanden loop ik verschillende keren per week rond in de Zoo. Nu heb ik een abonnement, ben gek op dieren, en woon er net zo ver vandaan, maar sinds kort hebben mijn veelvuldige bezoekjes een andere reden.

Ik volg een opleiding in de Zoo om er te kunnen gidsen. De opleiding loopt al een paar maanden, en ik heb er ongelooflijk veel zin in. Ondertussen ken ik al verschillende medewerkers van de Zoo, dierenverzorgers, tuiniers, mensen aan het onthaal, andere gidsen, kandidaat gidsen, het team sales en marketing, … En als je er zo vaak rondloopt als ik, maak je al eens wat mee. Net als vandaag. Zo was ik net op tijd, voor een heugelijke gebeurtenis.

Na twee jaar keihard werken is vandaag het rifaquarium geopend. Het gebouw zag er schitterend uit. Prachtige gedekte tafels met vijf-armige zilveren kandelaars, een groot rood gordijn dat de genodigden nog even in spanning hield, maar toen dat open werd geschoven, werd meteen duidelijk dat de jarenlange restauratiewerken hun vruchten hadden afgeworpen.

In het rifaquarium bevonden zich voor de feestelijke opening maar liefst twee ceremoniemeesters, compleet in duikuitrusting met zuurstofflessen, Dries Herpoelaert, Directeur ZOO Antwerpen en Burgemeester Bart De Wever. Zij verklaarden het Rif officieel voor geopend en mochten meteen de aanwezige vissen voeren.

Het originele aquariumgebouw dateert van 2011 en was aan een grondige opknapbeurt toe. Nu huisvest het al dik 4.000 vissen en een schat aan tropische koralen. Het raam is vier meter hoog en acht meter breed en maar liefst 13 centimeter dik. Het raam is lichtjes gebogen om de druk van 300.000 liter Noordzeewater te kunnen weerstaan en dat maakt dit aquarium meteen één van de grootste rifaquariums ter wereld.

Het rifaquarium vormt een nieuw belevingsmoment in de ZOO Antwerpen waar dierenwelzijn en bezoekerstevredenheid gecombineerd worden. Niet alleen de verschillende vissen zorgen voor een kleurrijk spektakel, ook het rif zal blijven evolueren van enkel zachte koralen naar – later - harde koralen.
Vier keer per week wordt er ook gedoken in het aquarium. Deze duikers gaan handmatig vissen voeren, de ramen poetsen en vanaf de zomervakantie kunnen zij ook van in het aquarium uitleg geven bij het onderhoud dat wordt uitgezonden via het luidsprekersysteem. Verder wordt de toegang tot het rifaquarium opengetrokken van dagjesmensen, scholen en abonnees tot bedrijven en verenigingen die vanaf heden een VIP-aquariumdiner kunnen reserveren oftewel een drie-gangendiner tussen de haaien. Schitterend toch!! Ik hoop dat ik het eens een keer mag meemaken!

Ja, de paasvakantie is goed begonnen bij ZOO Antwerpen. Met de recent geboren Tapir baby, het net aangekomen Koala koppel uit Plankendael en de opening van het imposante rifaquarium is een bezoek meer dan de moeite waard.


ZOO Antwerpen – Astridplein 26 2000 Antwerpen
Elke dag open vanaf 10:00
Al meer dan 150 jaar krijg je speciale korting in ZOO Antwerpen op paasmaandag. Profiteer van 3 euro korting per ticket, nu maandag 6 april 2015!

Geen opmerkingen: