dinsdag 24 maart 2009

Waor zedde na is echt fier oep?

De laatste weken bezig geweest met de grote dingen van het leven. Een lieve vriendin van me heeft het moelijk. Waarom, waarom? Ze verdient beter.

Dan gisteren 42 geworden, TWEEENVEERTIG. Huh, wat is er gebeurd tussen mijn 11 en mijn 41? De speeltijd is over, de kaarten zijn gedeeld, ... nog een cliche iemand?

Vanmorgen liep ik door de stad, een vroege afspraak bij Maison Anna Heylen, en had ineens zin in iets lekkers. Ik stapte Bakkertje Goossens binnen in de Korte Gasthuisstraat. Piepklein bakkertje waar altijd, altijd volk staat. Er stond zo'n 3 man voor mij - dan is het daar meteen stampvol, ik zweer het - en de man voor mij, jonge kerel met guitige kop, zei vriendelijk goeiemorgen.

Hij wees naar een broodje - een Roggeverdommeke - want dat zag er lekker uit, en stelde toen een vraag die blijkbaar nog nooit iemand had gesteld.
"Wa moet ik ier echt proeven?"
Vriendelijk winkelmeisje keek hem met grote vragende ogen aan.
"Wa is ier na echt lakker?"
Ze begon te blozen. Andere klanten begonnen mee grapjes te maken. "Zij zelf" zei ne flauwe plezante. "De koffiekoeken met creme" zei een ander, maar hij wilde het van haar horen.

"Allee, woar zedde na echt fier oep?", derde poging. Ze glimlachte breed. "Op onze theekoeken" glunderde ze "die zijn superlekker".
Het leek even alsof de volledige zaak in applaus ging uitbarsten.
Het was mijn beurt. "Doe mij maar een theekoek" zei ik. "Aha, gij ook al?" grapte de guitige kerel voor me die net zijn eigen theekoek, en zijn Roggeverdommeke had afgerekend.
"Ze zijn dan ook echt erg lekker" zei ik, en vriendelijk naar elkaar zwaaiend gingen we onze eigen weg.

We mogen niet vergeten plezier te hebben in de kleine dingen van het leven. Een vriendelijk woord, bomen in bloei, fluitende vogeltjes, dansende mensen.

Dus ik voelde me zo happy worden toen ik naar het filmpje keek van een leuke stunt in Antwerpen Centraal gisteren, op mijn verjaardag. Awel, doar zenne kik nu eens fier op seh, oep mijn stad :)

3 opmerkingen:

Dutch Yeti zei

Jaren geleden gingen Jaap en ik om 24:00 uur naar de slaapkamer van jou vader. Hij was jarig. Jaap en ik maakten hem wakker en we feliciteerde hem met zijn 25ste verjaardag. "Vijfentwintig, vijfentwintig, een kwart eeuw !!!" bleef hij maar stamelen. Het zit kennelijk in de familie dat gestamel. Je moet maar denken, je zit nog niet op de helft dus neem er maar een lekkere theekoek op.

marijke en toon zei

Wat uitleg voor de buitenlanders; Een roggeverdommeke = een bruin broodje met krenten. Een theekoek is geen koffiekoek maar een grote platte koek van zanddeeg met daarbovenop een zoete namaakdooier onder een laag suikerglacee.
Bij Goossens staan ze gewoonlijk in een lange rij op straat aan te schuiven,iets wat de oostblokkers nostalgisch maakt.
T

marijke en toon zei

Da,s nou ook toevsllig , ik noem dat filmke op het station ....a feel good movie...en heb het dezelfde dag wel 3 x aangezet en daarbij precies hetzelfde gedacht als jij....een mens heeft niet veel nodig om zich blij te voelen .... fijn dat jij dat ook zo hebt ervaren .Music is still connecting people . MM