maandag 3 januari 2011

Is mijn gat niet te dik in deze rok?


Vraag 100 vrouwen op 31 december naar hun goede voornemens. Minder kleren kopen staat zeker ergens in de top 10 maar op 3 januari schiet van dat voornemen weinig over en breekt de hel weer los.

Lang voor openingstijd stonden er een rijen om u tegen te zeggen voor de betere winkels in Antwerpen.
Bij Gucci stonden maandagochtend een paar minuten voor 10 uur al 2 ‘buitenwippers’ met bang kloppend hart te kijken naar de samengedrongen menigte, met moeite in bedwang gehouden door de (luxe)dranghekken. Waar in lang vervlogen dagen de uitverkoop voorzichtig begon met kortingen van -10%, een voorzichtige -20% en een uitschieter met -25% schermden de meeste zaken al met grote borden waarop in luide letters ‘-50%’ geschreven staat. Zoals bijvoorbeeld bij Cora Kemperman, waar het aanschuiven aan de kassa meer tijd in beslag nam dan het aanschuiven aan de pascabines. "Amai, aan den helft? Da's al de moeite he, op den eersten dag van de solden!"

Solden. Een woord dat voor menig vrouw werkt als een rode doek op een stier. Maar ook mannen doen volop mee met de hetze. En als het niet is om voor zichzelf iets te kopen, is het om netjes hun vrouw te vergezellen, haar te bevestigen in haar keuzes, alvast aan te gaan schuiven aan de kassa, en om galant de zware tassen te dragen.
Het was een leuk zicht in de Antwerpse winkelstraten. Duizenden mensen met nog meer plastic draagtassen fleurden het straatbeeld op. Mensen kopen verstandiger, maar meer, werd links en rechts opgevangen aan druk bemande kassa’s.

Van consuminderen is nog niet veel te merken, gelukkig maar. En het blijft nog de hele maand januari solden.
(Als er aan dit tempo tenminste nog maar wat in de rekken blijft hangen)

Wijkcorrespondent Carolien Krijnen voor Gazet van Antwerpen

Geen opmerkingen: