donderdag 13 oktober 2011

Populairste straatnaambordjes van Antwerpen terug op hun plaatsHad het pleintje anders geheten, had er nooit een haan naar gekraaid, maar de Ruckersplaats, de stemmige sociale woonwijk recht tegenover het Vleeshuis, is de afgelopen jaren regelmatig geteisterd door souvenirjagers.
De straatnaamborden werden door jolige Nederlanders van de muur gehaald, of flink beschadigd als dat niet lukte.

OK, de naam klinkt misschien grappig voor onze noorderburen, maar het woord “Ruckers” verwijst naar de bekendste klavecimbelbouwers in het Antwerpen van de 16de en 17de eeuw. Ook internationaal waren zij gereputeerd, de Ruckers worden immers wereldwijd even belangrijk gevonden voor de klavierinstrumenten als Stradivarius voor de snaarinstrumenten.

Hans Ruckers geldt als de stichter van de dynastie en kwam in 1575 naar Antwerpen. Een paar jaar later werd hij hij als instrumentenbouwer opgenomen in de Sint-Lucasgilde en hij schopte het zelfs nog tot poorter van Antwerpen. Met zijn vrouw, Adriana Cnaeps, had hij elf kinderen, twee van hun zoons werden later ook instrumentenbouwer.

Stadsgids Carolien Krijnen meldde een paar maanden geleden de verdwenen straatnaamborden, en de stad heeft ze deze week vervangen door gloednieuwe exemplaren, niet langer onder een afdak, maar vol in het zicht.
Hoog en droog hangen ze nu te blinken, hopelijk buiten bereik van Nederlandse souvenirjagers.

Van uw wijkcorrespondente Carolien Krijnen voor GVA.be

Geen opmerkingen: