donderdag 15 maart 2012

Chocolade met een knipoog


Exact twee jaar nadat Dominique Persoone zijn Chocolate Line winkel opende in het imposante Paleis op de Meir lanceerde hij daar zijn tweede boek, Shock-o-latier, en dat gebeurde in stijl. Bij het binnenkomen werden de handen van de genodigden gewassen met ijswater, en dat was nodig, want meteen daarna kreeg je een chocoladecoupe in je handen, tot de rand gevuld met frisse cava. Een super idee.


Waar Dominique's eerste boek - internationaal gerenommeerd - de meer “technische kant” van chocolade belicht, vertrekkend van de cacaoboon, is dit boek veel speelser. Op Facebook lichtte Dominque de afgelopen dagen af en toe een tipje van de sluier en zo moest ik een paar dagen geleden nog glimlachen met zijn statusupdate dat zijn boek te “kinky” was voor de Verenigde Staten. Ik was benieuwd.

Het is een receptenboek met heerlijke chocoladerecepten, op het eerste zicht (zijn de meeste ervan) redelijk eenvoudig te maken, met tot de verbeelding sprekende namen en bijpassende foto's.
Ik moet wellicht geen tekeningske maken bij het recept ‘Black boobies’, ‘Lekkere drolletjes’ of de ‘Haaievinstick’.

Omdat ik al twee jaar vaste klant ben bij the Chocolate Line en verschillende keren per week met groepjes pralines kom degusteren in het kader van mijn chocoladewandeling, werd ik vereerd met een uitnodiging voor dit grote event.
Groot event inderdaad, want ondertussen heeft Dominique een samenwerking met Njam, de kookzender van VTM, en waren de TV mensen dan ook in grote getale aanwezig.Terwijl de journalisten de beste plaatjes probeerden te schieten, probeerde ik zo weinig mogelijk in de weg te lopen en belandde bij een grote tafel waar iedereen zich te goed kon doen aan enkele toppers uit het boek. Het water liep me in de mond bij het zien van de Brownies to die for, koekiemonsters en de Luxueuze tartelette.

Een beetje verderop stond een indrukwekkende constructie. Daar kon je met speelgoedhengels stukken verloren brood, gesneden in de vorm van visjes, doppen in een heuse chocoladevijver. Terwijl de kinderen als bezetenen aan het vissen sloegen, gaf Dominique met Gene Bervoets en Hanne Troonbeeckx een chocolade demonstratie voor de camera’s van VTM.
Nadat ik mijn glaasje had leeggedronken at ik het op (een primeur!), en kreeg bij het verlaten van de winkel het boek mee naar huis. Gretig sloeg ik het open, en werd niet teleurgesteld, integendeel.

Chocoladerecepten met een knipoog noemt Dominique ze zelf, en dat zijn ze.
Er wordt te weinig gelachen in de wereld. Maar dit boek draagt alvast bij tot meer vreugde in de keuken en zodra ik een keertje tijd heb, zet ik me aan de koekiemonsters!!

Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be

Geen opmerkingen: