Op 1 juni 2018 - de dag waarop Marilyn Monroe 92 zou zijn geworden had ze nog geleefd by the way - start in Antwerpen een groot Barok festival.
Met 8 tentoonstellingen, 10 projecten rond beeldende kunst, 22 muzikale projecten, 12 theater- en muziektheaterproducties, 3 nieuwe stadswandelingen, meerdere lezingenreeksen, 4 festivals in het festival, een reeks barokke Antwerpse streekproducten en één kanjer van een feestelijk openingsweekend brengt de stad Antwerpen hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap. En je zult er niet naast kunnen kijken!
Op de persvoorstelling in het MAS, kreeg ik als één van de eerste een preview te zien. En wat voor één.
De tentoonstelling ‘Michaelina’ in het MAS demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Michaelina was een tijdgenote van Rubens.
Over haar leven is bijzonder weinig geweten, alleen dat ze - voor die tijd - uitzonderlijk oud is geworden, en gedurende haar volwassen leven samenwoonde met haar broer. Beiden bleven ongehuwd.
(Hij werd nog ouder dan zij, hopelijk is er geen oorzakelijk verband tussen oud worden en single zijn, maar het zet een mens tot nadenken ...)
Hoe oud ze is geworden, zelfs daar zijn we niet zeker van. Ze overleed in 1689 maar over haar geboortejaar geraakt men het niet eens. Het Mas spreekt van 1604, Wikipedia schrijft 1617, het rubenshuis vermeldt dan weer 1614 en een andere keer 1604, bon, in elk geval, een respectabele leeftijd.
Een straffe madam, want tijdens haar leven maakten vrouwen amper deel uit van het openbaar leven, het professionele leven, laat staan het culturele leven.
Pas tegen het einde van de 19de eeuw werden vrouwen toegelaten aan de Academie, uiteraard in aparte klassen en met een ‘naaktmodel’ in een 'blikdichte' maillot. Maar onze heldin schildert al in de 17de eeuw een werk met vooral naakte mannen, en zeer waarheidsgetrouw. Lees dit boeiend artikel op de site van het Rubenshuis.
Het is trouwens ook een straffe madam die 'Michaelina' ontdekt als het ware, kunsthistorica Katlijne Van der Stighelen stoot bijna drie decennia geleden in het depot van het Kunsthistorisches Museum in Wenen op een uitzonderlijk schilderij, de Bacchusstoet.
In haar expose tijdens de persvoorstelling vertelt Mw Van der Stichelen dat ze in haar onderzoek naar dit schilderij vooral onder de indruk was van het ongelooflijk detail en de natuurlijkheid van de huid en de huidplooien.
Ze zoomde in op een detail van het schilderij, en zei, kurkdroog:
"Deze afbeelding vond ik op een homo website. Dat was de beste foto die ik ervan kon vinden."
Hilariteit alom.
Ik had het genoegen nader kennis te maken met deze dame tijdens de lunch, en we geraakten verzeild in een aangenaam gesprek, met fijne mensen.
Op vrijdag 1 juni, tot en met zondag 3 juni barst het openingsfeest los.
Op vrijdag opent het MAS om 17h de deuren van 2 nieuwe tentoonstellingen, 'Michaelina' en 'Feest!' Gratis!
Ook het Middelheimmuseum en het M HKA delen mee in de feestvreugde. Zaterdag weerklinkt er muziek in het Rubenshuis, zijn er activiteiten voor kids in het MAS en in het Middelheim en bent u tevens van harte welkom in de 5 monumentale Antwerpse kerken voor een ruime waaier aan activiteiten.
Vergeet ook de prachtige murals niet, allemaal in het kader van Barok2018. De Antwerpse modestudenten laten het beste van zichzelf zien in Expo en Show 2018. Ook zondag kunt u verder feesten met als klapstuk gratis concerten op het Conscienceplein vanaf 20h.
Het volledige programma van het openingsweekend kunt u hier raadplegen.
Dus, haal uw meest indrukwekkende accessoires uit de kleerkast. Steek uw haar torenhoog op, omhul in u in weelderige stoffen. Laat uw vormen en vooral uw boezem zien. Eet, drink, lach, en geniet met volle teugen van de verschillende evenementen, en van deze mooie stad, op een manier die Peter Paul Rubens bijna zou doen blozen en die Michaelina zou doen blaken van trost.
Let's Barok!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten