vrijdag 3 april 2020

Kleine verdrietjes. Coronamijmeringen

Gisteren keek ik naar #corona2020 op Vier, een tv programma dat snel snel in elkaar is gestoken en ons meeneemt naar de wereld van de Onbekende Vlaming, en hoe die omgaat met de impact van het coronavirus in zijn of haar leven. Het feit dat het snel snel is gemaakt is eraan te zien, maar dat maakt net de charme van dit programma zo groot.

Het item over Oma's Brasserie in Sint Niklaas was aangrijpend. Mark draait elke zondag plaatjes. Live, al 16 jaar, en stond nu met een droeve blik in zijn ogen voor een lege zaal. Maar hij bleef draaien, want oma had een lekkere wafel met aardbeien voor hem bij. Marks stem stokte toen hij Willy Sommers op de draaitafel legde. 'Als een leeuw in een kooi' natuurlijk, en hij zong luidkeels mee, want zo voelde hij zich ook.
Bekijk de eerste vier minuten van aflevering 13 hier, u zult het zich niet beklagen.

Op de website staat dat Oma's brasserie gesloten is tot en met 3 april. Weet u nog, Op 13 maart werden de eerste maatregelen in Belgie getroffen om het coronavirus in te dijken en moest alle horeca gedurende 3 weken dicht. Tot en met 3 april, vandaag.

Ondertussen weten we dat die maatregel uitgebreid is tot en met 19 april, met een mogelijke uitloop tot 3 mei. Dat zijn er nog eens twee, maar misschien wel vier weken bij. Dramatisch want we hebben hier eindelijk eens mooi weer ...

Er staan ons anders nog grote drama's te wachten. Naast de medische ramp, mogen we volgens specialisten 8% meer failissementen verwachten. De Nederlandse Hema vreest voor zijn voortbestaan en de Belgische keten E5 Mode heeft alvast bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd.

En wat met evenmenten? Ik denk aan het Keukenhof dat dit jaar niet opengaat. Duizenden mensen die een heel jaar werken aan een event dat maar een paar weken duurt, en dat nu in het water valt. Of Tomorrowland wat volgens mij ook gaat sneuvelen. En ik vrees voor de Gentse Feesten die ik pas vorig jaar heb ontdekt en waar ik hopeloos verliefd op ben geworden.

Als grote bedrijven het al lastig hebben, hoe moet het dan niet zijn bij de kleintjes? “De helft van de zelfstandige ondernemers vreest dat het lastig wordt om niet failliet te gaan als hun zaak langer dan drie weken gesloten moet blijven”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, op basis van een bevraging bij meer dan 10.000 leden.

En dan denk ik ook aan al die kleine evenementjes. Koppeltjes die hun bruiloft moeten uitstellen, of eerste en plechtige communies die niet doorgaan.
Ik zag pas op tv een kerel die een fortuin had uitgegeven aan het communiefeest van zijn dochter want "trouwen kan ze zo vaak doen als ze wilt, maar haar plechtige communie doet ze maar één keer".

Bejaarden die hun 97ste, 86ste, 103e verjaardag achter glas moeten vieren, vensterglas bedoel ik dan, en hopen dat er iemand voorbijkomt die zwaait.

Een bericht in de krant dat me ontroerde was van de 4-jarige Amirah die politie en zorgverleners trakteerde in plaats van klasgenootjes of andere vriendjes.

Jupiler heeft een leuke actie bedacht voor al diegenen die jarig zijn in maart en april. Als je je verjaardagsfeestje verzet, krijg je van hen 10 pintjes.

Wanneer deze crisis achter de rug is, ben ik stellig van plan ook eens een zondagmiddag te gaan dansen in Sint Niklaas met een stel vrienden. Mark, hou je een tafel van 8 voor ons?
En dankzij Jupiler kan ik nog een rondje geven ook!





Geen opmerkingen: