woensdag 24 augustus 2011

De zwarte lammetjes laten niemand onberoerd



De twee beelden die kunstenaar Bruno Kristo afgelopen zaterdag in Antwerpen en in Brussel neerzette, zorgen voor beroering en controverse.
De “BlackLambs Trojans” stellen zwarte lammeren voor en werden al snel een heuse attractie. Honderden passanten zijn al met de BlackLambs op de foto geweest, ernaast, erop of eronder. Elk beeld is 1.70m hoog en 1.70m lang en weegt ongeveer 100 kg. Ze zijn gemaakt van staal en hout met decoratieve elementen uit andere materialen.

De beelden zitten vol symboliek. Enerzijds verwijzen ze naar het paard van Troje en anderzijds naar het zwarte schaap. Het paard van Troje als symbool voor infiltratie van de individualiteit in een wereld van stereotypen. En een zwart lam –geen schaap – als symbool voor de onschuld, jeugd en vredelievende opstand van de kunstenaar. Diens vredelievendheid wordt aangetoond door de witte vlek op de borst van het lam.
De beelden sporen mensen aan om uit de band te springen, om uniek te zijn buiten de massa, en hun individualiteit te tonen in het dagelijkse leven.

Terwijl het merendeel van het publiek genoot van de BlackLambs, zijn de beelden echter ook mishandeld. In de nacht van zaterdag op zondag is de BlackLamb in Antwerpen door onbekenden flink onder handen genomen. Die hadden het beeld verzet naar een andere plaats, er stukken vanaf gebroken en de staart verbogen. In de daarop volgende nacht werd nog grotere schade aangericht. De schade was van dien aard dat kunstenaar het beeld is komen ophalen om het in zijn workshop te herstellen.
De Brusselse Trojan heeft het indien mogelijk nog moeilijker gehad dan de Antwerpse. Op bevel van de politie moest hij eerst van de Grote Markt verhuizen naar een minder opvallende plaats, om uiteindelijk volledig te worden opgedoekt.
Ongeacht deze incidenten gaat de kunstenaar door met zijn project, en haalt steun uit de overwegend positieve reacties. Zo heeft Black Lamb op Facebook al ongeveer 400 vrienden en stuurt iedereen massaal reacties en foto’s in.

Het Antwerpse beeld wordt donderdagochtend om 10:00 door de kunstenaar teruggeplaatst, dit keer op het Eilandje, naast het MAS. Daar zal het tot vrijdagnacht blijven staan om dan zijn tocht door Belgiƫ verder te zetten. Waar hij naartoe gaat, dat kunt u volgen op de website en de Facebookpagina.

De oprichter van het BlackLamb project is de 34-jarige beeldhouwer Bruno Kristo, gevormd binnen de Koninklijke Academie van Antwerpen, waar hij studeerde van 2004 tot 2010 en waar men al snel potentieel in hem zag. Kristo's werk is reeds tentoongesteld in St. Petersburg, Barcelona, Antwerpen, Gent, en Praag. Volgend jaar verovert hij verder de wereld.

Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be