maandag 30 januari 2012

To swap or not to swap


Een swap is een derivaat waarbij een partij een bepaalde kasstroom of risico wisselt tegen dat van een andere partij.
Deze definitie komt niet van mij, maar van Wikipedia, en eigenlijk dekt hij wel de lading van de swap waar ik gisteren met veel plezier aan heb deelgenomen. Die heeft dan misschien niet echt veel met financiën te maken. Alhoewel ...?

In grote getale kwamen allerlei types vrouwen naar de Fashion-swap op het Antwerpse Zuid. Jeannette, een vriendin, en ik kwamen elk aanzetten met een heuse koffer (daar keken sommigen vreemd van op die hun kledingstukken gewoon in een plastic of papieren zak hadden gepropt) vol kledingstukken en accessoires waar we graag afstand van deden, in ruil voor andere.

Elke deelneemster mocht 10 stuks meebrengen, kleding, schoenen, accessoires.
10 maar? Ik had er wel 25 kunnen meebrengen. Welke vrouw draagt alle kledingstukken in haar kleerkast? En welke vrouw heeft nog nooit een miskoop gedaan?

Van tevoren waren we gebriefd dat er een strenge selectie zou worden toegepast. Enkel stuks in perfecte staat, en van goede kwaliteit. Wij hadden elk wel 15 stuks bij, je weet maar nooit of er afgekeurd zou worden, maar dat bleek niet het geval. Er liepen enkele stylistes rond die elk kledingstuk van alle deelneemsters een (fictieve) waarde gaven in punten. Dat was niet zo eenvoudig met die honderden kledingstuks.

Dik anderhalf uur later, het grootste deel vrouwen was al flink aan het swappen, waren onze artikels eindelijk "gewaardeerd" en konden wij ook gaan rondkijken.

Hoe werkt het nu precies? Je krijgt een uniek nummer toegewezen. Jouw 10 stuks krijgen elk een sticker met datzelfde nummer, en de waarde in punten. Als iemand 1 van jouw stuks wilt, gaat die daar mee naar de kassa. Die persoon krijgt dan - de punten van jouw kledingstuk, en jij krijgt + de punten van dat kledingstuk. Dan kun je zelf gaan kiezen.
Stel dat 4 van jouw stuks met elk een waarde van 5 punten gekozen worden, mag jij dus op jouw beurt voor 20 punten kledingstukken gaan kiezen. Je wordt van je puntensaldo op de hoogte gehouden door een ingenieus sms systeem. Bij elke activiteit, jij kiest een stuk, een stuk van jou wordt gekozen, krijg je een sms met je aangepaste puntensaldo.

Ik had onder andere een nooit gedragen grijze jurk bij van Vivienne Westwood, met het originele prijskaartje er nog aan. Hij stond mij echt niet, jammer.
Gelukkig was er een meisje heel blij mee en had ik ineens een kapitaal aan punten om te spenderen. De punten zijn alleen de dag zelf geldig, en je moet ze dus opmaken. Wat een luxeprobleem.
Nadat ik na grondige inspectie een 12-tal stukken had gekozen, had ik nog punten over. Die prachtige cocktailjurk in oud roze nam ik dan ook nog maar mee, perfect voor nichtje Astrid, en Jeannette zag nog een tof vestje voor haar dochter, hupsakee!

En toen was het afgelopen. Alle kledingstukken die niet gekozen waren moesten we opruimen, en toen was het tijd om de buit te verdelen.

Met luide stem werd telkens het nummer van de nieuwe eigenares omgeroepen die zich dan kenbaar maakte en het nieuwe kledingstuk in ontvangst nam. Leuk!!

OK, er waren wat kleine schoonheidsfoutjes bij deze eerste editie. Veel deelneemsters hadden echt oude spullen bij, en de kwaliteit was ook vaak minder. Er was een groot H&M, Zara en New Look gehalte (ik zag zelfs een jurk van Hema) en zo blijkt 1 T-shirtje dat ik geswapt heb ondraagbaar wegens kapot. Jammer, en niet verstandig, want slechte kledingstukken worden echt niet gekozen en moeten weer mee naar huis genomen.
Ten tweede, de stylistes werkten zo snel ze konden, maar het duurde te lang voor alle stukken 'gewaardeerd' waren, het lijkt mij handiger om iedere deelneemster zelf een waarde te laten toekennen en tot slot was de locatie te klein.

Maar niettegenstaande deze beginnersfoutjes vond ik de eerste editie bijzonder geslaagd en wil zeker nog eens gaan swappen.
Kijk maar eens wat ik mee naar huis heb kunnen nemen in ruil voor een 6-tal kledingstukken die ik zelf niet (meer) droeg.






Van uw wijkreporter voor GVA.be

vrijdag 27 januari 2012

Een onbekende wijnstok in de Haarstraat



Op een boogscheut van de Grote Markt opende Sebastiaan Van der Meiren een bijzondere wijnzaak. Bij La Treille kunt u de wijnen niet alleen kopen, nee, u kunt ze er ook degusteren. Sebastiaan maakt er immers een zaak van iedereen met de juiste wijn naar huis te sturen.

De liefde voor wijn zit hem in het bloed. De grootvader van Sebastiaan was een wijnhandelaar die zich vooral bezig hield met Nieuwe Wereldwijnen. Het was Sebastiaans grootste droom ooit een zaak op te starten met zijn grootvader, maar uit gezondsheidsoverwegingen is de man uit moeten wijken naar warmere oorden.
Hij blijft wel een belangrijk klankbord voor zijn kleinzoon, die geregeld beroep doet op diens enorme wijn expertise. En dat komt goed van pas nu hij zijn eigen zaak heeft geopend.

La Treille (Frans voor wijnstok) biedt een ruime keuze Franse en Italiaanse wijnen en een uitgelezen aanbod Prosecco. Bijna allemaal onbekend, maar daarom zeker niet minder goed. Centraal in de zaak staat een grote houten tafel, bijzonder geschikt voor degustaties voor kleine tot middelgrote gezelschappen. Tegen de wijnrode wand staan houten wijnkisten opgestapeld met een grote keuze witte-, rode-, rosé en schuimwijnen.

Bij La Treille kunt u tijdens de openingsuren zomaar binnenvallen voor een glaasje maar het team van La Treille organiseert net zo goed een degustatie voor u op maat rond het type wijn dat u verkiest, met hapjes erbij.
Sebastiaan is immers kok van opleiding.
En voor wie nog op zoek naar een geschenkje, als Valentijnspromo biedt La Treille een goede fles Prosecco met een zakje pralines en de mogelijkheid om een persoonlijke boodschap op het houten kistje erbij te schrijven voor 15 euro.

La Treille Haarstraat 23 0486.70.97.64

Open van donderdag tot en met zondag van 11:00 tot 18:30 of na afspraak

Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be

donderdag 19 januari 2012

Mode uit vervlogen tijden



Alle vrouwen hebben een mening over mode. Sommigen zijn er gek op, anderen vinden het verschrikkelijk. Mode is vandaag niet meer weg te denken uit ons leven. Of het nu over vakantiebestemmingen gaat, hoofdgerechten, eetkamers of auto's, ... allemaal worden ze beïnvloed door mode.

Waar is de tijd dat mode enkel maar sloeg op kleding. Ik heb er mijn handen vol mee, met al die verhalen over de invloed van mode op het straatbeeld, of vice versa, zoals ik heb mogen duidelijk maken in mijn eindwerk geschreven ter afsluiting van mijn opleiding als Antwerps stadsgids. Ondertussen neem ik regelmatig groepen mee op modewandeling door Antwerpen, en de interesse in mode is steeds erg groot. Ook mij blijft het boeien.
Een paar jaar geleden was ik erg actief in de VPMA, Vrienden van de Provinciale Musea Anwerpen, met name in het Modemuseum dan (MoMu) en vond het erg jammer toen de VPMA werd opgeheven.

Gelukkig heeft het Antwerpse MoMu het concept MoMu+Friends gelanceerd. MoMu+Friends is de vriendenwerking van het MoMu, en is voor mensen met een hart voor mode, erfgoed, innovatie en creativiteit. De steun van de Momu+Friends en de verworven fondsen zullen oa. aangewend worden voor de uitbouw van de historische en hedendaagse collectie van het ModeMuseum. In ruil krijgen MoMu+Friends (gratis of korting op) lezingen, voordrachten, rondleidingen voor of achter de schermen, previews, …

Voor de eerste bijeenkomst van de MoMu+Friends maandagavond kregen de vrienden een rondleiding door Wim Mertens, hoofd Collectie in de WhiteBox van het MoMu. Daar worden momenteel stukken voor de volgende MoMu tentoonstelling geprepareerd. We konden met ons select gezelschap (7!) een eerste blik werpen op de Collectie Jacoba de Jonghe, een opmerkelijke collectie dagelijkse dameskleding van vrouwen uit de middenklasse in West Europa tussen 1750 en 1950. De collectie bevat huisjaponnen, feestjaponnen, sportkleding en accessoires en vormt het centerpiece van de volgende MoMu tentoonstelling. Helemaal bijzonder is dat mevrouw Jacoba De Jonghe na lang beraad besloten heeft 2500 stuks van haar collectie over te dragen aan het MoMu (gedeeltelijk via schenking, gedeeltelijk mits een mooie som). Het feit dat het MoMu verzekerde dat de collectie bij elkaar zou blijven, en ter beschikking zou zijn voor de studenten mode tijdens hun opleiding waren twee doorslaggevende argumenten voor mevrouw De Jonghe om voor het Antwerpse museum te kiezen, boven andere gegadigden uit eigen land (Nederland).

Op de 2e verdieping sprong één jurk er echt uit. Een prachtige, hooggesloten donkerblauwe lange jurk met een ongelooflijk ingesnoerde taille. Ik dacht meteen aan Scarlet O'Hara.

Wim vertelde ons dat het een rijkostuum was, voor amazonezit zelfs en inderdaad, na nauwkeurige inspectie zagen we een vreemde bult ter hoogte van de knieën, opzij dan, de jurk leek daar een beetje op een stoelenhoes. Eens de amazone van haar ros was afgestegen, kon zij de vreemde bult in haar jurk verbergen door die met een lusje achteraan haar derrière vast te maken.
Hoogtijdagen voor kontenmannen, die 19e eeuw!

De collectie was immens. Sjaals, jassen, doopkleedjes, zelfs lingerie. Wat dacht u van dit prachtige zijden corset:

Wim vertelde ons nog dat deze collectie zeer waardevol was, niet omwille van de stukken zelf, vaak uit eenvoudige materialen, en met een simpele snit maar net omdat ze vooral licht schijnt op de middenklasse in plaats van op de luxe, hogere klasse waar we tot nu toe veel meer over weten. De meeste stukken waren vervaardigd uit wol of katoen, slechts een enkel stuk uit zijde (het korset bijvoorbeeld). Begrijpelijk als je weet dat men zijden kledingstukken niet kon wassen. Onder het korset werd vaak een heel ruim katoenen hemd gedragen waar vooral veel stof onder de oksels werd gepropt, om het zweet te absorberen ja.

Op de 5e verdieping werd ik tot over mijn oren verliefd op een fantastische avondjurk. Het bleek één van de duurste jurken van de collectie te zijn, waarom was ik niet verbaasd. Een haute couture Christian Dior uit 1956. Ik zag me er zo een balzaal mee binnentreden. Zeg nu zelf.


De preview werd afgerond met een kleine receptie in aanwezigheid van minister Annemie Turtelboom, voorzitter van de MoMu+Friends en grote fan van Antwerpse mode.
Voor meer informatie over de MoMu+Friends, bezoek de website.

De volgende tentoonstelling in het MoMu ‘EEN LEVEN IN MODE.’ Vrouwenkleding van 1750-1950 uit de collectie Jacoba de Jonghe kunt u gaan bezoeken vanaf woensdag 21 maart tot en met 12 augustus 2012.
Tot en met 19 februari kunt u in het MoMu nog terecht voor de overzichtstentoonstelling van Walter Van Beirendonck

MoMu
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen
Open van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00

Van uw wijkcorrespondent Carolien Krijnen voor GVA.be


zondag 8 januari 2012

Antwerpenaar goed gemutst volledig door het lint


De Antwerpse kerstmarkt werd in stijl afgesloten tijdens de ondertussen traditionele Nieuwjaarsdrink afgelopen zondag op de Grote Markt vanaf 11h.

Voor de zoveelste keer op rij was de zon van de partij en konden de talrijke aanwezigen (15.000!!) zich te goed doen aan allerlei lekkers. In totaal werd er 1.350 liter soep geserveerd 1.000 liter glühwein, 700 liter fruitsap en 700 liter warme chocomelk. Daarnaast waren er 75 vaten Winterkoninck en ook de 7000 porties frieten werden gesmaakt. De stad deelde weer een cadeautje uit, dit jaar een grijze muts voor de heren,een rode baret voor de vrouwen en een slee voor de jongsten onder ons en de wachtrij was lang, erg lang.




Degenen die genoeg geduld hadden om een baret te bemachtigen werden door 2 feestelijk uitgedoste kerels uitgenodigd om als het ware van oud naar nieuw te stappen, door een rood lint dat ze voor de gelegenheid omhoog hielden.

De boodschap luidde 'ga eens een keer goed gemutst volledig door het lint' en duizenden gaven hieraan gevolg.

Op een mooi 2012.

vrijdag 6 januari 2012

Bodega winterbar eindelijk open



Onder grote belangstelling opende gisteren de tijdelijke winterbar Bodega bij de Waagnatie zijn deuren voor het publiek.

Zowel de bar als het restaurant van dit unieke concept (een primeur voor Antwerpen!) geven je een heerlijk (ski)vakantie gevoel. De entree is wit geverfd (bij gebrek aan echte sneeuw), en meteen na het binnenkomen waan je je in één of ander luxueus winter resort.

De bar met zowel een binnen- als buitengedeelte biedt een magnifiek zicht op de Schelde en in het gezellige restaurant 'Stübe', ingericht als Zwitsers chalet compleet met opgezette dierenkoppen, dierenvellen, ouderwets degelijke stoelen (weliswaar in een flashy kleurtje) kun je terecht voor winterse kost zoals stoofvlees, fondue, choucroute, stoemp en natuurlijk raclette.
Voor die raclette zien ze me zeker een keer terug, heb dat in geen 15 gegeten en vind dat HEERLIJK!!!!

Bodega kan ook geheel of gedeeltelijk afgehuurd worden voor uw privéfeest of Nieuwjaarsreceptie, al dan niet in combinatie met het indoorgedeelte in de Waagnatie.
Een leuk idee, en Cécémel deed al meteen beroep op Inge en mij om toe te treden tot hun promoteam als Cécémel-babes.

Met deze prachtmutsen hebben we zonder twijfel alweer een nieuwe mode trend gezet.

De Antwerpenaren hebben geen hete zomer nodig om zomerbars te laten vollopen. Laat het ontbreken van een strenge winter je niet tegenhouden om een bezoekje te brengen aan de winterbar. Het is de moeite waard!

Bodega Winterbar (Waagnatie) Van 5 januari tot 19 februari 2012 Van donderdag tot en met zaterdag open van 16:00 tot ...
Zondags open vanaf 12:00 www.bodega-antwerpen.be

Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor Gva.be