vrijdag 9 september 2011

Antwerps Ganesh festival feestelijk van start gegaan



In een reusachtige witte tent aan het Antwerpse Stadspark, voor het oorlogsmonument, viert de Indische gemeenschap de verjaardag van Ganesh, de God met de olifantenkop. Ganesh is de god van kennis en wijsheid die hindernissen wegneemt en hij is tevens de beschermheilige van reizigers.
Het podium waarop het beeld is uitgestald staat vol giften en offers in de vorm van eten, bloemen en een schaal munten. Eén voor één brengen bezoekers, gekleed in prachtige gewaden en ontdaan van hun schoeisel hulde aan het kleurrijke beeld dat op zijn beurt prachtig versierd en gekleed is.

Het Ganesh festival duurt het hele weekend en is één van de grotere in Europa. Dit festival is één van de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenissen voor de Indische gemeenschap.
De feestelijkheden worden zaterdag en zondag opgeluisterd met traditionele Indische dans en muziek, en smakelijke specialiteiten die u door de gemeenschap worden aangeboden.

Zondagmiddag om 14 uur wordt het beeld met het nodige ceremonieel in een processie naar het Steenplein gebracht. Om 17uur zal het afgodsbeeld met een boot de Schelde opvaren en wordt het naar oude Indische traditie midden in de stroom overboord gegooid.
Deze daad symboliseert de vergankelijkheid van het lichaam.

Programma
Vrijdag 9 september
Openingsceremonie vanaf 17:30uur

Zaterdag 10 september
10:30 - 15:30uur: Poojan, persoonlijk gebed voor Ganesh
16 - 21 uur: Openingsceremonie en doorlopend Hindu Mela, Indische markt, infostandjes, muziek, eetkraampjes met Indische dranken en snacks, kinderanimatie

Zondag 11 september
10:30 - 12:00uur: Poojan, persoonlijk gebed voor Ganesh
12:00 - 14:00uur: Samenkomst, ritueel Ganesh, het optuigen van de praalwagen
14:00uur: Ganesh vertrekt in processie van het Stadspark naar het Steenplein
17:00uur: Tewaterlating van Ganesh aan het ponton van de Flandria aan het Steenplein.

Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be

Geen opmerkingen: