zondag 11 september 2011

Drakenboten veroveren Antwerpen



Het Kattendijkdok op het Eilandje zag er zaterdag een beetje sprookjesachtig uit met traditionele Chinese roeiboten voor het allereerste Antwerpse Drakenbootfestival.
Hoogtepunt van dit festival was een spannende Drakenbotenrace.
Chinese drakenboten zijn 12,5 m lang met prachtige drakenkoppen op de boeg. Twee rijen van acht personen peddelen op het ritme van de trommelaar en de aanwijzingen van de stuurman de boot vooruit aan een snelheid van ongeveer 15km per uur.

Het fenomeen Drakenbotenrace is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan als een vruchtbaarheidritueel in de rivieren die de Zuid-Chinese valleien moesten bevloeien. De eerste vieringen gebeurden op de Vijfde dag van de Vijfde volle maanmaand van de Chinese kalender - als er relatief veel mensen ziek waren en dood stierven. De draak, het meest vereerde wezen van de Chinese dierenriem is traditioneel een symbool voor het heersen over het water en daarom dragen alle boten zijn afbeelding.

Oorspronkelijk gingen de races gepaard met offers voor de Hemelse draak. De drakenmagiërs brachten zelfs mensenoffers om de draak uit zijn winterslaap te doen ontwaken. Dat is de reden waarom in daaropvolgende tijden overboord geslagen peddelaars niet werden gered.

Het drakenbootfestival heeft generaties later een dubbele betekenis gekregen door de ontroerende sage van Qu Yuan.
In de vierde eeuw v. C., in een koninkrijk genaamd Chu, woonde Qu Yuan, een trouw minister. Deze Qu Yuan was een zeer belezen man die zeer toegewijd het staatsbelang diende en door de gehele bevolking van het land werd bemind omdat hij de nood van het volk steeds eerst plaatse.

De toenmalige koning en koningin van Chu waren echter erg egocentrisch en dachten alleen maar aan hun eigen vertier in de vorm van eten, drinken en feest te vieren. Ze gaven niet om de rust in het land noch om de vrede van het volk en luisterden totaal niet naar de woorden van hun trouwe dienaars.

Erger nog, op een dag werd Qu Yuan ontslagen uit zijn ambt en verbannen van het hof. Hij zwierf langs de rivier de Miluo en bedacht dat het hof verblind was, de staat in gevaar, en het volk geen leven had doordat verraders aan de macht waren.
Hij werd overmand door verdriet en nadat hij zijn gevoelens neerschreef in wat later de grootste Chinese Poëzie zou worden genoemd, liep Qu Yuan de rivier in met in zijn handen een grote steen, als uiting van het zware verdriet in zijn hart. In de vroege ochtend van de Vijfde dag van de Vijfde Maand verdronk de toegewijde Qu Yuan zich in het heldere water van de Miluo.

De mensen, die zo veel van Qu Yuan hielden, raceten tevergeefs in hun vissersboten naar het midden van de rivier om hem te redden. Ze sloegen op trommels en sloegen met hun peddels in het water, zodat de vissen en waterdraken niet in de buurt van Qu Yuan’s lichaam zouden komen. Om zijn ziel te redden en er zeker van te zijn dat zijn ziel niet hongerig werd, strooiden ze rijst in het water.
Laat in een nacht verscheen de geest van Qu Yuan voor zijn vrienden en vertelde hen dat de rijst die voor hem bedoeld was, werd opgegeten door een enorme rivierdraak. Hij vroeg daarom zijn vrienden om de rijst te verpakken in zijden pakketjes met daaraan vijf fel gekleurde linten, om de draak af te schrikken. Deze traditie wordt nog steeds in stand gehouden, alleen wordt de rijst nu in bladeren ingepakt.

Omdat Qu Yuan op de vijfde dag van de Vijfde Maand is verdronken, stelden de mensen later deze dag in als een feestdag, ter herinnering aan de trouwe en toegewijde Qu Yuan, en aan de mensen die bij het dreggen naar diens lichaam in de rivier zijn verdronken.

Elk jaar worden in verschillende steden ter wereld Drakenbotenraces gehouden.

Een paar jaar geleden is de sport ook overgewaaid naar Europa en behoort inmiddels tot de snelst groeiende sporten ter wereld. Het is een echte teamsport waar onderlinge samenwerking essentieel is. Het gelijktijdig peddelen, op het ritme van de trommelaar, bepaalt welk team het snelst de finish haalt.

De races in het Kattendijkdok gingen over een afstand van 250 meter. Het team dat de 250 meter het snelst aflegt, wint. Maar de teams in de Drakenboten worden ook beoordeelt op hun uiterlijk. De mooiste en/of grappigst uitziende teams vallen ook in de prijzen.
In Antwerpen verzamelden verschillende teams, gesponsord door bedrijven, instellingen en verenigingen, zich kleurrijk uitgedost, aan de start voor een race die het grootste deel van de dag in beslag zou nemen. In een snel tempo vertrokken telkens vier Drakenboten voor een intense doch snelle race tegen de klok, en tegen elkaar.

Deze eerste editie was een succes. Op naar een nieuwe Antwerpse traditie!

Van uw wijkcorrespondent Carolien Krijnen voor GVA.be





Geen opmerkingen: