zondag 4 september 2011

Prominenten eren 67ste bevrijding van Antwerpen

Waar zaterdag in de zonovergoten stad de Antwerpse bevrijding feestelijk gevierd werd met veel zang, dans, eten en drinken vond zondagochtend onder grijze wolken een ingetogenere maar daarom niet minder indrukwekkende plechtigheid plaats.

Onder grote belangstelling honoreerde The Royal British Legion de 67ste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen aan het Monument voor de Gesneuvelden in het Antwerpse stadspark. Op de overdekte tribune zaten verschillende prominenten, Burgemeester Patrick Janssens, Gouverneur Cathy Berckx, Korpschef Eddy Baelemans, samen met talrijke leden van de Commonwealth die allen eer kwamen betuigen aan zij die gesneuveld zijn tijdens de tweede wereldoorlog.

Gastspreker Herbert Flack, een dagje ouder maar nog steeds zeer aantrekkelijk, gaf een persoonlijk tintje aan de plechtigheid toen hij met zijn prachtige stem vertelde hoe zijn Britse vader zijn Belgische moeder had ontmoet. Iets dat anders nooit zou zijn gebeurd en hoe er dus uit de gruwel van oorlog toch ook iets moois kon voortkomen.

De dienst werd in goede banen geleid door de Antwerpse tak van het British Legion en eerwaarde Ann Babb (een vrouw!!) met muziek van de Royal Band of the Belgian Navy.
Na de plechtigheid werden verschillende kransen gelegd door hoogwaardigheidsbekleders, prominenten, militairen en oud-strijders. Bij het neerleggen van de eerste krans door de Britse Ambassadeur brak de zon door de wolken. Twee oud-strijders wandelden samen moeizaam van de tribune naar het standbeeld, en het was ontroerend te zien hoe ze elkaar ondersteunden bij de kranslegging. Het kon niet anders of zij moesten overweldigd zijn door hun herinneringen.

Ondertussen werden wij op de tribune prachtig gedirigeerd door de Master of Ceremonies, Mr Southam die ons met elegante handbewegingen duidelijk maakte wanneer we moesten staan, zitten of zwijgen. Bij de eerste drie kransen stonden we allemaal recht, maar zodra onze gouverneur, in een mooie donkerblauwe outfit by the way, haar krans in handen kreeg om die bij het standbeeld van Koning Albert I te gaan leggen, gebaarde hij driftig dat we weer moesten gaan zitten.

Na het spelen van de nationale volksliederen van achtereenvolgens Belgie, Canada, Polen en Het Verenigd Koninkrijk hield de muziekkapel tot slot nog een muzikale parade over de Van Eycklei.

Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be

Geen opmerkingen: