vrijdag 27 juli 2012

Forever Marilyn

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik een fan van Marilyn Monroe. Als tiener intrigeerde het me waarom net zij van alle blonde sexbommen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 zo alomtegenwoordig bleef. Op T-shirts, toiletzakjes, handdoeken, sjaals, reclamecampagnes, als cameo in films …
Waarom Marilyn?
20 jaar later kan ik het fenomeen "Marilyn Monroe" nog steeds niet helemaal verklaren, maar haar aanwezigheid is de laatste tijd nog nooit zo prominent geweest. Christian Lacroix heeft een hele collectie rond haar gecreĆ«erd voor Desigual, Michele Williams greep net naast de Oscar voor haar hoofdrol in “My Week with Marilyn”, Marilyn's witte jurk uit de film ‘The 7 year Itch’ is voor een recordbedrag van 5,5 miljoen dollar verkocht op een veiling, M.A.C. lanceert dit najaar een Marilyn make-up collectie en alleen al in 2012 zijn er minstens 20 nieuwe boeken over haar verschenen, en het jaar is nog maar halfweg.
Halve eeuw geleden
Ook de Stadsfeestzaal doet een duit in het zakje met een prachtige fototentoonstelling rond de grootse Hollywoodster ooit. Reden voor alle media aandacht; volgende week zal het precies 50 jaar geleden zijn dat Marilyn op haar 36e stierf aan een overdosis barbituraten. Een verjaardag die duidelijk niet onopgemerkt voorbij gaat.
Fototentoonstelling in Stadsfeestzaal
De fototentoonstelling in de Antwerpse Stadsfeestzaal werd donderdag officieel geopend en opgeluisterd door een geweldige Marilyn tribute artist, Memory Monroe. De foto's staan centraal opgesteld, op schildersezels.
Ik dacht ondertussen elke foto van Marilyn al gezien te hebben, maar toch zitten er onbekende beelden bij, die nooit eerder werden getoond.
Het evenement werd gekoppeld aan de lancering van 7 van Marilyns topfilms die vanaf 1 augustus verkrijgbaar zijn op Blu-ray.
Een goede vriendin wiens dochter ook Marilyn fan is, kwam ook even langs, net als mijn moeder die nog voor een stunt heeft gezorgd door samen met Claudio, Memory Monroe, op een luchtrooster te gaan staan om de wereldberoemde scene uit The 7 Year Itch na te bootsen. Hollywood
Volgende week vertrek ik voor een weekje naar Los Angeles om een hele reeks activiteiten bij te wonen die worden georganiseerd in het kader van de herdenking van Marilyn. Memory Monroe, of Claudia voor de vrienden, gaat ook mee naar LA en de opening van de fototentoonstelling in Antwerpen was de perfecte gelegenheid om alvast even kennis met elkaar te maken.
De fototentoonstelling loopt nog tot en met zaterdag 4 augustus in de Stadsfeestzaal. Bekijk hier een korte montage:

Marilyn photo exhibit in Antwerpen from Carolien Krijnen on Vimeo.

Carolien blogt ook voor Dna.be

Geen opmerkingen: