zondag 8 juli 2012

Groots kunstproject rond bekendste Antwerpse stadslegende op komst

Deze zomer worden er in de binnenstad twee kunstwerken geplaatst die een nieuwe plotwending kunnen geven aan het bekende verhaal rond de reus Druoon Antigoon en de Romeinse krijger Silvius Brabo.
Bruno Kristo (35 jaar) is een Antwerps smid en beeldend kunstenaar. Vorig jaar zorgde hij nog voor beroering door illegaal twee grote stalen beelden in Antwerpen te plaatsen in het kader van een kunstproject Black Lamb. Dit jaar ziet hij het nog groter.
De legende van Brabo en Antigoon zette Kristo aan het denken. Antwerpen leed onder het juk van de zware tol die door Antigoon werd geheven. De Romeinse held Silvius Brabo verloste de stad voor eens en altijd van deze tiran door hem te doden en hem zijn hand af te hakken. De stad was weer vrij. Maar de Romeinen rekenden op het volk om hun dure kruistochten te financieren. Met andere woorden, wie was de echte onderdrukker?
De kunstenaar wil het oeroude verhaal in een moderne context plaatsen. Wie zijn de tirannen en onderdrukkers van vandaag? Wat doen ze? Waarom? En wat doen wij eraan?
Kristo gaat onverwacht en onaangekondigd twee reusachtige beelden in het stadsbeeld plaatsen. Eén beeld stelt Brabo voor, en een ander Antigoon.
Hij laat daarbij in het midden wie de ‘goede’ is, en wie de ‘slechte’, de beelden dienen immers als metafoor om mensen te laten nadenken over goed en kwaad, over actie en gevolg. Want een verhaal van oppressie is van alle tijden.
Kristo stelde voor een select publiek zijn project voor bij kunstgalerij Van Campen en Rochtus in de Verschansingstraat op het Antwerpse zuid.
De exacte data en plaatsen waar de beelden verschijnen worden geheim gehouden om het verrassingseffect te vergroten. Kristo is nog op zoek partners voor zijn project die geprivilegieerde informatie krijgen over de plaatsingsdata van beide beelden.
Wie meer wil weten over het Brabo en Antigoon project kan terecht op de website www.indiegogo.com/BraboAndAntigoon
Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor GVA.be

Geen opmerkingen: