zondag 19 juni 2011

Antwerpen neemt deel aan eeuwenoude Indiase traditie


Tussen juni en september vindt in verschillende steden over heel de wereld het Ratha Yatra festival plaats. 'Ratha' betekent kar en 'yatra' betekent tocht. Afgelopen zaterdag was het de beurt aan Antwerpen.

Vele tientallen mensen liepen mee in een optocht waarin de Heer van het universum 'Heer Jagannatha' zijn tempel verlaat om iedereen de kans te geven hem te aanschouwen. De oorspronkelijke tempel waar Jagannatha zijn residentie heeft, staat in de Indiase kustplaats Jagannatha- Puri, de hoofdstad van Orissa, een deelstaat van India. De praalwagen met afbeelding van hindoe god Heer Jagannatha is steeds rijkelijk gedecoreerd en wordt door trouwe volgelingen met de hand voortgetrokken. De optocht maakte een hele ronde door de stad, Van de Groenplaats via het Stadspark, over de Meir terug naar de Groenplaats waar alle aanwezigen welkom waren deel te nemen aan een vegetarische maaltijd terwijl Indiase handelaars hun koopwaar aan de man trachten te brengen in kleurrijke marktkraampjes.

Deze Ratha Yatra parade is de oudste gekende parade ter wereld en vindt jaarlijks plaats in meer dan 50 grote steden in de VS, Canada en in Europa sinds 1960. De grote Ratha Yatra in Puri valt op 3 juli 2011.
Na Heidelberg, Londen, Berlijn en Antwerpen wordt dit feest in Europa nog gevierd in ondermeer Parijs, Birmingham, Keulen en Amsterdam.

Van uw wijkreporter Carolien Krijnen voor Gva.be


Geen opmerkingen: