woensdag 7 december 2011

Christie's, here we go again ...Marilyn draag ik al jaren hoog in het vaandel, dat weet ondertussen iedereen die mij een beetje kent. Maar zij is niet de enige filmster die ik bewonder. De oude glamoursterren, ik vond ze allemaal geweldig. Grace Kelly voor ze Princesse Gracia werd, Cyd Charisse aan de arm van Fred Astaire, Audrey Hepburn alhoewel soms net iets te braaf, Ava Gardner met die zwoele blik, Lauren Bacall, Rita Hayworth, en natuurlijk Elizabeth Taylor.

La Liz, de tegenpool van Marilyn. Donker en gevaarlijk versus blond en onschuldig. Geraffineerd en meedogenloos versus naïef en schattig. Zwoel en verleidelijk versus speels en ... OK, verleidelijk.
Elizabeth Taylor stierf dit jaar. Op mijn verjaardag. Ze werd 79.
De status van Marilyn zal ze nooit bereiken, daarvoor is ze te oud geworden, maar toch heeft ze haar stempel op de wereld gezet. Een voortrekkersrol in het hele AIDS gebeuren (gisteren nog gezien op TV in een documentaire over Rock Hudson). En een overweldigende juwelencollectie.

In 1999 gingen de persoonlijke bezittingen van Marilyn Monroe onder de hamer, in New York, bij Christie's.
Alles had ik gegeven om erbij te zijn. En dat deed ik dan ook. Alles geven, en erbij zijn.
Ik vergeet het nooit meer, hoe ik in die tentoonstellingsruimte rondliep en stukjes zag, fragmenten, uit het leven van het grootste Hollywood icoon ook. De pers smulde ervan. "Marilyn's kaasschaaf onder de hamer." "Wie wil Marilyn's 4 BH's?"
Het pronkstuk van de veiling was de jurk waarin de ster Happy Birthday Mr President had gezongen voor JFK, de eerste jurk in de geschiedenis met een naam de "Happy Birthday Mr President -dress"
en de duurste jurk ooit verkocht op een veiling. Verkocht voor 1.267.500 US dollar. Een record dat 12 jaar lang standhield tot het niet zo lang geleden werd gebroken door een andere jurk.
Van Marilyn uiteraard :)


Veel spullen van waarde waren er niet, in 1999 bij Christie's. Spullen die meer dan 30 jaar op een oude stoffige zolder hadden gelegen. Marilyn gaf niet zo om waarde zoals ze zelf zei. "I don't care about money, I just want to be wonderful"
Haar oorbellen waren namaak, costume jewellery zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen. De enige waardevolle juwelen waren de trouwring van Joe DiMaggio (waaruit een steentje ontbrak) en smaragden oorbellen die ze van Frank Sinatra had gekregen (en nooit droeg).

Nee, dan is de collectie van La Liz een ander paar mouwen. De meest waardevolle diamanten ring die er bestaat (33 en nog wat karaat). Een unieke parel, een 18e eeuws juweel dat ooit toebehoorde aan de vrouw waarvoor na haar dood de Taj Mahal werd gebouwd, ...
Een paar stuks uit de duizenden uit de onwaarschijnlijke juwelencollectie van Elizabeth Taylor, aan haar geschonken door twee van haar zeven echtgenoten, die allemaal bijna letterlijk verdronken in haar violette ogen. En kun je het hen kwalijk nemen? Mike Todd gaf haar een diamanten tiara en kroonde haar daarmee tot Queen of Hollywood (ze droeg het ding in haar zwembad. You gotta love the woman!!) Richard Burton gaf haar een ring met 3 knotsen van diamanten toen ze hem had verslagen bij een pingpongspelletje. Het juweel heet nu, juist ja, the Ping-Pong diamonds.

De collectie van Elizabeth Taylor wordt verkocht bij Christie's New York. En raadt eens wie er in de zaal zal zitten de openingsavond bij de veiling van de grootste topstukken?

Goed geraden. Moi :)

Elizabeth Taylor Auction part 1
Elizabeth Taylor Auction part 2
Elizabeth Taylor Auction part 3
Elizabeth Taylor Auction part 4
Elizabeth Taylor Auction slot
Elizabeth Taylor Auction Aftermath

Geen opmerkingen: