dinsdag 9 april 2013

Michael's wedding - Part 4

Cocktails en King Eddy
Na een uitgebreid ontbijt wandelden we in de zon (nog steeds) naar de tramhalte. Het centrum is toch wel iets verder dan gedacht, dik 40 minuten met de tram, maar een leuk ritje. Vandaag wilde ik naar het King Edward hotel, waar in 1964 Elizabeth Taylor en Richard Burton voor een groot schandaal hadden gezorgd met hun overspelige relatie.

Ze hadden elkaar ontmoet op de set van Cleopatra en fell madly in love.
Hij was nog wel getrouwd, met Sybil, zij was nog getrouwd met Eddie Fisher (haar vierde echtgenoot die ze had afgepakt van Debbie Reynolds wanneer hij haar troostte toen ze rouwde om haar overleden derde echtgenoot Mike Todd, omgekomen in een vliegtuigcrash) maar beiden hadden hun respectievelijke huwelijkpartners in de steek gelaten en verbleven een paar weken in Toronto waar Burton de hoofdrol speelde in ‘Hamlet’.

Op een dag zouden ze samen lunchen in het hotel. Toen Elizabeth de Ballroom binnenstapte waar Burton al zat te wachten, keek ze verbaasd om zich heen. De zaal was verlaten. Niemand te zien, geen hotelgast, geen bezoeker, geen persmeute …
Richard had de zaal afgehuurd want ‘hij wilde alleen zijn met haar’ en vroeg haar daar ter plekke ten huwelijk. Als dat niet romantisch is ...

Downtown keken we onze ogen uit. We zaten blijkbaar midden in het financiële district, en de ene wolkenkrabber naast de andere blonk in de felle zon. Het leek op een grote stad in de US, maar toch ook weer niet. Het was ruimer allemaal, de straten breder, de gebouwen moderner, het was er rustiger ook, minder gejaagd, zowel het verkeer als de voetgangers. Ik keek omhoog en zag verschillende bakken hangen aan de gevels van gebouwen, vol glazenwassers. Als die maar goed vasthingen.


En toen zagen we het hotel.
Het inmiddels 110 jaar oude hotel onderscheidde zich van de omringende wolkenkrabbers door stijl en grandeur. Piccolo voor de deur, vlaggen aan de gevel, koningsblauwe luifels, dure auto’s op de stoep, …
In gedachten zag ik de studenten die in 1964 hier piketteerden met grote borden, tegen de aanwezigheid van het wellustige schandaalkoppel.

Ook binnen werden we niet teleurgesteld, wat een pracht en praal in de grandioze lobby.
Blikvanger was een gigantisch schilderij van King Edward VII, de vorst die heerste wanneer het hotel in 1903 zijn deuren opende. De Canadezen sloten het meteen in hun hart en noemden het liefkozend “King Eddy”, de koning had immers ook een bijzonder plaatsje in hun hart.

Ik zocht naar foto’s van Liz and Dick, tevergeefs, en sprak een vrolijk uitziend gezette man met korte grijze baard en pretogen aan achter de receptie. “Hi, I am looking for traces of the Elizabeth Taylor and Richard Burton romance and scandal from 1964”.
Een schandaal met Burton toen ze hier logeerden in 1964? Studenten die kwaad protesteerden voor de deur? Burton die een ballroom had afgehuurd om Elizabeth ten huwelijk te vragen? … Hij viel compleet uit de lucht.

Hij heette Larry, werkte al 30 jaar voor het hotel en had Elizabeth wel degelijk een paar keer ontmoet, vooral tijdens haar huwelijk met Larry Fortensky, zijn naamgenoot.

Het hotel was echt wel beroemd. De Beatles hadden hier gelogeerd. John Lennon en Yoko Ono hebben hier zelfs gelogeerd net voor ze aan hun wereldberoemde Bed-in begonnen. Verschillende sterren had hij ontmoet, John Travolta, Pierce Brosnan, Britney Spears, …

Hij vertelde honderduit. Over baseball spelers, lokale artiesten, … Hij voelde zich een beetje tekort schieten omdat hij aan mijn gezicht zag dat ik toch wel lichtjes teleurgesteld was. We dankten hem voor zijn tijd en stapten de bar binnen. Dan maar een cocktail.

Prachtlocatie, maar met lousy service. Nadat we 10 minuten op een drankenkaart hadden gewacht wilde Kristoffel vertrekken maar ik besloot de hautaine serveuse nog een kans te geven. We hadden toch niets anders te doen.

Ineens stak Larry zijn hoofd om de deur “I got curious about what you said and googled it. I found the ballroom where Richard proposed to her. It’s now a meeting room, but I will take you in there later and take your picture there if you want” Ha, het ging nog goed komen!

Hij moest even een auto ophalen of brengen, maar of we hem na ons drankje even wilde komen opzoeken in de lobby.
De serveuse bracht met een verveelde trek om haar mond eindelijk een menu en ja hoor, op het menu, tussen de Bellini’s, Mojito’s, Cosmopolitans, een Remy Martin aan 275§ (per glas) zag ik nog een spoor van Elizabeth en Richard. De Taylor en Burton cocktail op basis van Wodka, Gin en Dry Vermouth.
Die moest ik hebben!


Nadat ons glas leeg was rekenden we af en gingen we op zoek naar Larry. Hij stond ons al op te wachten voor de meetingroom. Er was een vergadering aan de gang dus we konden er niet in, en ook een foto maken ging niet lukken, maar we herkenden duidelijk de versiering aan de muur, ja, dat was de voormalige Souvereign Ballroom, zonder twijfel.

We gluurden voorzichtig naar binnen en merkten niet dat Larry op een blonde dame afstapte die op haar laptop zat te tokkelen in de lobby. Hij wenkte ons. De dame in kwestie was hoofdverantwoordelijke van de meeting en hij had haar gevraagd of we even een foto mochten maken, sure!


Na de foto vroeg ze ze me waarom ik die had genomen en ik vertelde haar wat er zich in die zaal 49 jaar geleden had afgespeeld. Burton die de zaal had afgehuurd voor hen tweeën, en het aanzoek.
“Oooh, I am getting goose bumps” riep de dame het uit met een grote lach op haar gezicht “What a story”
Wij namen hartelijk afscheid van Larry, hem een loonie EN een twoonie in de hand drukkend. Die had hij verdiend.


Michael's wedding Part 1
Michael's wedding Part 2
Michael's wedding Part 3
Michael's wedding Part 4
Michael's wedding part 5
Michael's wedding part 6
Michael's wedding part 7
Michael's wedding part 8
Michael's wedding Slot

Geen opmerkingen: