maandag 6 oktober 2008

Dancing Queens

Zaterdagmiddag vertrokken we op tijd naar Dayton. Michael had 3 kamers voor ons gereserveerd in het Crown Plaza hotel, recht tegenover het Dayton Convention Centre waar de 2de editie van “When the Stars Come Out” werd gehouden.
“When the Stars Come Out” is een danswedstrijd die georganiseerd wordt door de locale cel van PFLAG, Parents, Families & Friends of Lesbians And Gays, uit Dayton en "Greater Dayton LGBT Center" om de "National Coming Out Day" van 2008 in de verf te zetten waar koppels hun steun aan de Gay Community betuigen.

Het event is een fundraiser en de dansers konden stemmen winnen door ze te verkopen aan vrienden en kenissen. Voor 5 dollar had je al 1 stem, het entreeticket @ 25$ gaf recht op 5 stemmen. Wij hadden ook een envelopje bij uit Belgie met maar liefst 130$$!! Dank jullie wel mama en papa, Nicole, Suzie, Kris en Ilse.
Michael en Dave waren al een tijd aan het oefenen, alle dansers kregen trouwens dansles van professionals, dansleraars van “Elegance in Dance”, maar Michael bleef vooral geheimzinnig over zijn outfit.
Om 13h werden we verwacht in het rooftop restaurant van het hotel voor een brunch met de deelnemers. Michael had – believe it or not – zijn “Queen of Fucking Everything” schort aan, en iedereen begon te gillen toen hij binnenkwam. Echt iets voor hem hoorde ik iedereen lachen, het ijs was meteen gebroken.

Ik geraakte aan de babbel met Linda Bush “don’t hold that against me” zei ze, een lesbienne die niet mee danste, maar wel kwam kijken.
Er zaten toch ook veel hetero’s in het gezelschap bedacht ik me, tot ik me realiseerde dat het PFLAG was, ouders, familie, vrienden van homo’s, en wellicht had ieder hier zijn eigen boeiend verhaal.
Michael was apetrots dat wij erbij waren, en hij vroeg even het woord. Hij dankte ons voor onze steun, vriendschap, en beloonde ons met de “Mileage award”, omdat we van zover waren gekomen.

Kristoffel en ik liepen daarna even Dayton in, het was weer prachtig weer, en tegen half 7 trokken we opgetut naar het Convention Centre.

Meestal zien die Amerikanen er niet uit, het is jaaaren geleden dat iemand hier nog eens van een dresscode heeft gehoord, maar vanavond hadden ze hun best gedaan. Victoria en Miriam, een lesbisch kopel van dik in de 60 was erg stijlvol, Elizabeth, een pittig zwartje zag er geweldig uit!!! Fishnets, smokingjasje en witte pruik, zij ging een bolero dansen met haar vriend waar ze al 3 jaar verkering mee had, maar onze ogen waren vooral gericht op Michael.
Het was geweldig!!!! Michael met Brent, zjn make up artist
Marilyn haar, prachtige make up, een een schitterende donkerblauwe vintage jurk met rhinestones en een split vanachter om “U” tegen te zeggen en open sandaaltjes, ook met rhinestones.

Er waren 8 kopels, Michael en Dave waren het tweede koppel na de intermission, wij gingen ervoor zitten.

De moderator, Joshua, aka Dana, was subliem.
Hij kondigde ieder koppel aan op een onvergetelijke manier. Hij had al bijna 20 jaar een relatie met Brent, een make up artist (die trouwens ook Michaels make up had gedaan) die in zijn vrije tijd Marilyn-impersonator is.
Joshua is ook stichtend lid van de waanzinnige groep, the Rubigirls, een groep die enkel optreedt voor het goede doel en al honderden duizenden dollars bij elkaar heeft gehaald voor zaken die hun nauw aan het hart liggen, AIDS and gay related causes.

Dana deed sneller kostuumwissels dan Josephine and Daphne in Some Like it Hot en was elke keer om door een ringetje te halen.
Die ene outfit waar haar lange haar dezelfde kleur oranje had als haar schoenen, en als haar tas, … SUBLIEM!!!! (Ik ga alvast op zoek naar schoenen en een tas in mijn haarkleur.
Bovendien was ze nog grappig ook. (heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk om over Dana als Joshua of “hij” te schrijven wanneer hij Dana is. What a woman!!!

David en Elizabeth, het negerinnetje met de witte pruik, beten de spits af met een bolero. Mooi. Ze werden afgelost door Miriam en Victoria die dansten op het toepaselijke nummer “Never loved a man” (like I loved you) van Aretha Franklin. Victoria’s moeder zat ook in de zaal, en kreeg een applausje omdat haar aanwezigheid haar acceptance en steun bewees.

Hilarisch waren Judy en Tim. Geen koppel, Judy heeft een echtgenoot en kinderen, en Tim is een founding member van Rubigirls.
Ze deden een uptime versie van Lady in Red en Tim was knettergek in zijn rode soepjurk met zijn “Torpedo boops”. Hilariteit alom.

Na de lach kwam – nee, niet de traan, maar wel ontroering. Jillian, “a Greek Goddess” zoals haar danspartner Fred haar omschreef, was 6 maanden zwanger en zag er koniklijk uit in een zilveren Empire jurk met hoge taille en hoog opgestoken lange krullen. Zij geeft lezingen om het hele “gay-gebeuren” beter te doen begrijpen op school. (homo-broer of zus misschien?) Fred is gay, met kinderen en kleinkinderen. Een gedistingeerde, toffe kerel. Klasse vent.
Valita en William waren mijn favorieten. Waarom heeft elke zwarte 100.000 keer meer ritme in zijn lijf dan gelijk welke blanke?
Valeta vindt van zichzelf dat dansen niet 1 van haar sterkste punten is. “Hell,” zei een jurylid, “I’m almost scared to see something you say you’re good at!” My thoughts exactly. William is zeer actief in HIV/AIDS education (iemand verloren?) en deed vooral mee om toffe mensen te leren kennen, waaronder Valeta.
Jeanette en Dick dansten op mijn lievelingsnummer, “The Way you Look tonight” en het was prachtig!!! Jeanette had een schitterende zwarte jurk aan, met rhinestones, op de jurk, en in haar haar. Zij is al 21 jaar getrouwd en heeft 3 kinderen (eentje gay misschien?), Dick woont samen met een man.

Elizabeth en Jean Marie als eersten na de pauze, waren super. 2 jonge meiden, collega’s bij PFLAG headquarters in Washington DC, en ze hadden weken geoefend. Jean Marie is een lesbienne, net out of the closet, en zeer goed bevriend met haar (hetero) collegaatje Elizabeth. Zij gaven elk jury lid een “bribe-bag” met wijn, snoep, gadgets, … heeeeel slim :)

En toen was het de beurt aan Michael en Dave. Vorig jaar waren ze blijkbaar niet goed, de teruggetrokken, bescheiden Dave kon geen groter tegenpool zijn van de flamboyante, extroverte Michael wat af en toe voor spanningen zorgt – het moet altijd gaan zoals Michael wil, maar soms houdt Dave zijn poot stijf - maar dat is meteen ook hun kracht.

Ze dansten op Summertime, geweldig nummer, en zelfs al was Dave wat aan de houterige kant, en zag je hem tellen en nadenken, het was geweldig.

Vooral de “Dip” aan het einde zorgde voor een oorverdovend applaus.

Na nog 3 koppels, waar Scotty en John er met kop en schouders bovenuit staken in een soort slapstick sketch als een oud getrouwd koppel (19 jaar samen!) volgde de finale, en die was heel erg mooi.

Een dansinstructeur van “Elegance in Dance” danste over het podium van links naar rechts en plukte elke keer uit de coulissen 1 “female” danspartner, om dan naar de andere kant van het podium te dansen om 1 danspartner in te ruilen voor weer een andere “dame” op de tonen van “Imagine”, gezongen door Avril Lavigne.
Later leerde ik dat dit niet ingestudeerd was, en a l’improviste gebeurde, AMAZING!!!!

Laatste stemronde en het was tijd voor de prijsuitreiking.

Dana zei met een knipoog dat ze nog nooit zoveel “Dancing Queens” bij elkaar had gezien.

De derde plaats was voor …
Michael en Dave!!!!!!!! Super, ze verdienen het en ik was blij voor hen. De 2 jonge meiden, Elizabeth en Jean Marie werden tweede en de eerste plaats ging naar Judy en Tim.
wachtend op de comments van de jury
de derde prijs

de eeste prijs


What a night. Blij dat we erbij waren.

2 opmerkingen:

marijke en toon zei

Hi, Wat heb ik van dit verslag genoten!!!!! Hier had ik heel graag bijgeweest , is er misschien eendvd van ??
Omdat jij het zegt geloof ik dat het Michael is , wat een transformatie , hij of eigenlijk zij , zag er geweldig uit .
Ik denk dat het high class entertainement was . Daar is Amerika wel supergoed in . Mooie foto,s ook . IK kijk al uit naar de volgende blog . Dag hoor , dikke X MM

marijke en toon zei

Leuk verslag. Ik heb er zelf nooit bij stilgestaan welke consekwenties het "gay" zijn eigenlijk meebrengt voor deze mensen. Krijg nu een beter inzicht.
Hoop dat evenveel fun hebt op de rest van de trip.
T