vrijdag 22 juli 2011

Komkommertijd

Het was te verwachten natuurlijk. Een luttele maand nadat de witte jurk die Marilyn Monroe droeg in de film "The 7 Year Itch" voor een recordbedrag van 3,2 miljoen euro werd verkocht, wil er iemand anders geld slaan uit Marilyn.

De pers staat bol van een recent ontdekt amateur filmpje uit 1946 dat begin augustus geveild zal worden in Buenos Aires.
Waarom is dit oude zwart wit filmpje wereldnieuws? Het gaat hem om een porno filmpje, en de ster in het 6 minuten durende ding zou niemand minder zijn dan Marilyn Monroe.

De Spanjaard die langs de kassa wil passeren heeft in 1997 al eens een kopie van deze film verkocht en er toen 1,2 miljoen dollar voor gekregen. Blijkbaar vond hij dat niet genoeg, want hij biedt nu het 'originele' filmpje aan. Bieden kan vanaf 350.000euro.

De Belgische en Nederlandse (en wellicht Franse, Spaanse, Duitse, ...) pers smult ervan, en neemt klakkeloos de berichtgeving over.
Roddelpers, maar ook 'serieuze' kranten, waarvan een mens toch zou mogen verwachten dat ze hun bronnen checken.


De vrouw in de film (die je trouwens hier kunt bekijken) is Marilyn helemaal niet. Wie een klein beetje research doet, vindt massa's foto's en filmpjes van een jonge, slanke, frisse, Marilyn uit 1946. Veel slanker dan de 'actrice' op de sofa. De wenkbrauwen, het haar, de tanden, de neus, maar vooral het figuur van beide vrouwen zijn duidelijk verschillend.

Een Amerikaans kenner gaf een interview aan de Associated Press en maakte het de journalisten duidelijk aan de hand van foto's.

De Amerikaanse pers zag onmiddellijk dat de vrouw in de film NIET Marilyn Monroe was, en zette de zaak meteen recht.

Dus heren journalisten, Check your sources. Ook in de komkommertijd.

1 opmerking:

STK87 zei

Verpest het nou niet :(