maandag 20 april 2009

The Wicked Witch of the North

Na de Kinderdijk schermutseling kwamen we aan in Schoonhoven.
Prachtig zilverstadje, wat jammer dat alle winkels al dicht waren.
Tja, zondag, en het was ook nog eens 18h30, … Nog jammerderder was dat we de volgende ochtend al om 9h30 zouden vertrekken.

Een Program Director op één van de vorige cruises, had iets leuks bedacht. Een Witchhunt in Schoonhoven.
In mijn kajuit lagen allerlei attributen. Een bezem, puntmuts, lantaarn, beulskap, zwarte hoed, en drietal zwarte gewaden en van Nico’s gele vlag maakte we een bijl met aluminiumfolie.

Ik was de heks (who else?).
We staken een vragen/wandel/kruiswoordroute in elkaar, en na het diner trokken we verkleed de stad in tot grote hilariteit van de plaatselijke bevolking.

De passagiers moesten de heks vinden en haar het antwoord op de kruiswoordpuzzel geven (witchcraft), dan kregen ze een glaasje heksenbloed aka bessenjenenever).

Het was erg leuk. Zachte avond, mooie schemering, en wij stonden op een binnenplaats op hen te wachten.

Eén voor één kwamen ze eraan, met een antwoord, de meesten zelfs het juiste. We dolden een beetje met ze “I will turn you into a toad!!” riep ik maar terwijl Johan met zijn bijl aan het hakken was en Nico de bessenjenever uitschonk. Uiteindelijk hadden we iedereen verzameld, en trokken in colonne naar het stadhuis.

Daar ligt immers een gedenksteen ter ere van Marieke Ariens die op 18 december 1591 op deze plek verbrand is geweest op verdenking van hekserij.
Precies 400 jaar later is haar proces overgedaan en is ze onschuldig bevonden bevonden.




De ziel van Marieke is nu weer vrij, alhoewel alle bewoners van Schoonhoven die mij hebben zien rondlopen in mijn heksenplunje weer terug zijn beginnen twijfelen ...

Geen opmerkingen: